Nagradu "Pavle Vuisić"za izuzetan doprinos glume u domaćem igranom filmu ove godine će na 59. Filmskim susretima u Nišu dobiti dvojica glumaca, Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević. Ovo je danas objavio Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca iz Beograda, a na konferenciji u Nišu.

- Jednoglasno smo odlučili, a s tim su se složile i sve kolege da ovi vrsni i izuzetni glumci dobiju nagradu "Pavle Vuisić". To će biti specifičnost za večeras, tokom otvaranja festivala, ali nije prvi put. Isto se dogodilo 1992. godine kada su nagrade dobili Dušan Janićijević i Jovan Janićijević Burduš - rekao je Janković danas u Nišu.

nagrada-pavle-vuisic.jpg
Kurir/M.S. 
foto: Kurir/M.S.

Janković je i pokazao obe statue koje će večeras biti dodeljene. Za Lauševića, kako se planira, nagrada bi trebala da bude uručena njegovoj supruzi Aniti Laušević.

Veću pažnju medija, ali i javnosti ove godine poneo je umetnički direktor Filmskih susreta, Andrija Milošević, koji je, čini se, doneo neki "svežiji vetar" u organizaciju manifestacije. Mnogi ga znaju kao komičara, ali i kao izuzetnog organizatora "Taetra na brdu".

andrija-milosevic.jpg
Kurir/M.S. 
foto: Kurir/M.S.

Nikad uštogljen, nije sakrio na konferenciji za novinare da će sve dati od sebe da se festival vrati na staru slavu, ali se i našalio na svoj račun.

andrija-i-selektor-filmova-festivala-dejan-dabic.jpg
Kurir/M.S. 
foto: Kurir/M.S.

- Dogovorili smo se da ove godine dođem i zauzmem ovo mesto, da svojom lepotom i prisustvom osvežim atmosferu. Pokušaću da svojom iznimnom lepotom i prodornim pogledom ovaj festival dobije još jednu zanimljivu ličnost koja će ga učiniti uzbudljivim. Šalu na stranu. Pričali smo, bez obzira u kom sastavu bili, kako bi ovaj festival trebalo da se transformiše u nešto veće. Ovo je jako važan festival, ne samo u Nišu, za nas glumce. Ne postoji glumac kome ovaj festival nije važan jer ga doživljavaju kao svoj - rekao je Milošević.

srdjan-savic-rastko-jankovic-andrija-milosevic-dejan-dabic.jpg
Kurir/M.S. 
foto: Kurir/M.S.

Na konferenciji je pričao i Srđan Savić, direktor niškog kulturnog centra, suorganizatora festivala.

Za večeras je planirano otvaranje u 20.30 sati i neće kao do sada biti direktnog TV prenosa.

Bonus video:

Kurir Aleksa Balašević na Sarajevo film festival