Na 59. Filmskim susretima nagrade za izuzetan doprinos umetnosti glume "Pavle Vuisić" dobili su Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević. Prvo su se publici na Letnjoj pozornici obratili glumci Irfan Mensur i Mima Karadžić koji su rekli par izuzetno emotivnih reči o Žarku Lauševiću.

img-20240824-211328276.jpg
Kurir/M.S. 
Svetozar Cvetković dobio je priznanje u Nišufoto: Kurir/M.S.

Aniti Laušević je statuu Pavla Vuisića poklonio kolega Petar Benčina, a Cvetkoviću predsednik Udruženja filsmkih glumaca, Rastko Janković.

img-20240824-210100969-hdr.jpg
Kurir/M.S. 
Irfan Mensurfoto: Kurir/M.S.

"Drago moj Žare, Anita (supruga) je dobro, ja sam dobro i najvažnije deca su ti dobro. Pijem kafu još iz one šolje. Anitina ideja je da zajedno slavimo rođendan. Nisi bio tu, a bio si tu. Mnogo od tebi pišu. Lepi moj, čuvaj se", rekao je Irfan Mensur.

Mima Karadžić je ispričao jednu anegdotu sa legendarnim glumcem. "Žarko je itekao zaslužio ovu nagradu. Počeli smo druženje i kao amateri. Završili smo akademije i moj brat režira "Audijenciju". Žarko i ja glumimo. Direktor u Kolašinu kaže 'mogu da vam dam pola teleta i pola honorara. Lepše veče ne pamtim od tog sa Žarkom. Ovde mora sve da štima voli vas Karadžić Mima", rekao je glumac

img-20240824-210944.jpg
Kurir/M.S. 
Filmski susreti u Nišufoto: Kurir/M.S.

Cvetković poklonio nagradu doktorki Nadi Basari!

Ovo je najvažnija uloga i najlepša nagrada u mom životu. Ima jedna doktorka koja mi je svojim znanjem poklonila još jedan život. Ona se zove Nada Basara- naveo je ovaj glumac koji iza sebe ima 133 filmova serija i sličnih projekata na platnu.

img-20240824-210731946.jpg
Kurir/M.S. 
Filmski susreti u Nišufoto: Kurir/M.S.

Nešto ranije ispričao je par rečenica o Žarku Lauševiću.

Ta kolegijalnost Lauševića i mene zadire u neki privatnost, u neku intimu. Voleo bih kada već primamo nagradu da je primi o zajedno, ali nekako je okrenut ćurak u njegovom izuzetno burnom životu.On je imao mnogo izazova i uspeo je da odbrani svoj integritet preko svojih uloga, pisanja i ono što se malo zna, slikanja. On je čovek koji je u meni ostavio bitnog traga- rekao je Cvetković na pozornici.

Glumici i predsednici žirija uručeni su ključevi grada

Puno je glumaca, a nagrada je uvek malo. Hvala svima koji ovaj festival čuvaju. Kolege glumci, Tvrđava je naša! - uzviknula je ona.

Bonus video:

Kurir Kalinić se popeo na Tvrđavu i "zauzeo" Niš