Svi je znamo kao Rahelu Ferari, a to joj nije pravo ime: Evo kako se zapravo zove glumica koja je osvojila Jugoslaviju
Foto: Printskrin Youtube

Ko bi rekao

Svi je znamo kao Rahelu Ferari, a to joj nije pravo ime: Evo kako se zapravo zove glumica koja je osvojila Jugoslaviju

Kultura -

Rahela Ferari bila je jedna od omiljenih glumica čije se replike iz filmova i danas prepričavaju. Od 1930. do 1940. godine je radila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od 1940. do 1941. u Umetničkom pozorištu u Beogradu. Preminula je 12. februar 1994. u 82. godini.

Koje je pravo ime Rahele Ferari
Koje je pravo ime Rahele Ferarifoto: Printscreen YouTube

Glumica je imala živopisnu biografiju, a jedan veoma zanimljiv detalj vezane je za njeno pravo ime. Naime, iako je javnost i danas pamti kao Rahelu Ferari, ona je ovo umetnično ime uzela tek sedamdesetih godina prošlog veka.

Rođena je kao Bela Marija Rozalija Rohel Frajnd, 27. avgusta 1911. godine u Zemunu, u siromašnoj jevrejskoj porodici.

Borba za život u okupiranom Beogradu

Bežala je od Nemaca i odbijala da nosi žutu traku ne bi li sakrila svoje poreklo. Redovno se selila po obodima Beograda da bi zavarala trag i tako sačuvala svoj život. U periferijskoj udžerici kod Magde, sitne nepismene ženice, naišla se tokom racije. Dok je Gestapo lupao na vrata, Rahela u ogledalu videla je da je u trenutku osedela.

Rahela Ferari je preko noći osedela
Rahela Ferari je preko noći osedelafoto: Printscreen/Youtube

Glumica počela da se skriva po podrumima i tavanima na periferiji Beograda kod poznanika, prijatelja prijatelja i bilo koga ko je bio voljan da je primi, nekad i u zamenu za novac. Nakon rata vratila se glumi i njena karijera išla je samo uzlaznom putanjom.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

01:15

DA LI ZNATE PRAVO IME EVE RAS? Ovo je jedva stalo u ličnu kartu, a JEDNO OD PREZIMENA JOJ JE VAGNER! Glumica otkrila sve detalje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track