Pitam ga šta se tu izležava, par dana kasnije bio je mrtav: Pele otkrio poslednji razgovor sa Glogovcem "Nemoj tu da mi se maziš"
Pele otkrio poslednji razgovor sa Glogovcem, Foto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić

sećanje

Pitam ga šta se tu izležava, par dana kasnije bio je mrtav: Pele otkrio poslednji razgovor sa Glogovcem "Nemoj tu da mi se maziš"

Kultura -

Glumac Nebojša Glogovac proslavio bi danas 55. rođendan. Teška bolest odnela je život legendarnog umetnika pre 6 godina.

Nebojša Glogovac rođen je na današnji dan
Nebojša Glogovac rođen je na današnji danfoto: Nenad Petrović

Njegovi poslednji dani ostali su prava enigma, a glumac Dragan Petrović Pele otkrio je kako je izgledao njihov poslednji razgovor i kakva se borba odvijala u Nebojšinom žviotu.

"Ti si Glogovac, glog, jak i žilav! Nemoj tu da mi se maziš"

Govoreći o pokojnom prijatelju Pele je otkrio da su se često šalili, ali da mu je žao što nisu imali priliku da se malo boje upoznaju.

Pele i Glogovac su se čuli nedleju dana pre nego što je umro
Pele i Glogovac su se čuli nedleju dana pre nego što je umrofoto: Zorana Jevtić

- Uvek sam se radovao kada ga sretnem - rekao je svojevremeno Pele.

Nebojša je bio jedan u 10 do 15 osoba obolelih od karcinoma pluća kod kojih su se simptomi ove bolesti pojavili kasno kada je već bilo teško izboriti sa njom.

Između dijagnoze i tragčinog kraja, prošlo je svega nekoliko emseci, a Pele se sa svojim prijateljem čuo manje od nedelju dana pre nego što je Glogovac preminuo.

'Ti si Glogovac, glog, jak i žilav! Nemoj tu da mi se maziš'
"Ti si Glogovac, glog, jak i žilav! Nemoj tu da mi se maziš"foto: Dado Đilas

- Zvučao mi je vitalno, rekao sam mu, 'ajde nemoj da se foliraš, šta se izležavaš? Ti si Glogovac, glog, jak i žilav! Nemoj tu da mi se maziš. Primetio sam u njegovom glasu nešto, ono kada neko napravi pauzu, a vi imate osećaj da su mu krenule suze... - rekao je Pele.

Sa tugom i bolom u glasu istakao je da će dugo dugo pamitit ovaj trenutak.

Preminuo je nedelju dana kasnije
Preminuo je nedelju dana kasnijefoto: Damir Dervišagić, Shutterstock

- Zapamtio sam taj momenat, kao da je preispitivao sebe, a nije bilo potrebne, bio je čista duša i dobar čovek. Poseban u svakom smislu, i kao čovek i kao umetnik. Koliko je malo dobrih ljudi, je l' da? Tako vam je to, dobri odlaze pre nekih drugih. Ali ostaje sećanje - zaključio je.

Borac do samog kraja

Lekari u Nemačkoj su mu rekli da mea pomoći
Lekari u Nemačkoj su mu rekli da mea pomoćifoto: Dado Đilas

Agresivan kancer koji se "rodio" u njegovim plućima, brzo je matastazama napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše uprkos svim naporima lekara.

Pomoć je potražio na jednoj klinici u Nemačkoj, gde se analize rade pet dana, ali mu je već trećeg saopšteno da neće moći da se izleči. Nakon što se vratio u Srbiju, odlučio je da preostalo vreme provede sa svoje troje dece, ćerkom Sunčicom i sinovima Milošem i Gavrilom.

Njegov otac Milovan otkrio je kako je izgledo Nebojšin poslednji dan
Njegov otac Milovan otkrio je kako je izgledo Nebojšin poslednji danfoto: Damir Dervišagić, Ivana Radovanov

- To je bilo nekoliko sati pred Nebojšinu smrt. Tog popodneva, tog četvrtka, on je bio podosta u lošem stanju. Trebalo je da primi i drugu hemioterapiju. Uz njega je bila njegova supruga Milica. Ona je bila stalno sa njim. Sve vreme. I ja sam bio sa njim. Smestili smo ga u krevet i nismo tada mnogo pričali. Sestre su mu priključile terapiju i ja sam otišao. Oko osam uveče Milica nam se javila. Kaže nam: ‘Dobro je podneo terapiju, čak se i šalio sa mnom…’ U petak oko dva po ponoći… Bolest je bila jača. Nagla. Za mesec dana ga nam je uzela - ispričao je ranije Nebojšin otac Milovan.

(Kurir./I.M.)

Bonus video:

04:00

POČINJU DANI NEBOJŠE GLOGOVCA U TREBINJU: Veliko festivalsko druženje na rođendan glumca (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track