Prvi put se pojavila u njegovoj emisiji, 34 godine kasnije sudbina umešala prste: Slobodi Mićalović nagrada s Mandinim imenom
Osvojila laskavo priznanje, Foto: Zorana Jevtić, Beta Milan Ilic

IGRA SUDBINE

Prvi put se pojavila u njegovoj emisiji, 34 godine kasnije sudbina umešala prste: Slobodi Mićalović nagrada s Mandinim imenom

Kultura -

Glumica Sloboda Mićalović Ćetković ovogodišnja je dobitnica nagrade "Milorad Mandić Manda" za najbolje ostvarenu komičnu ulogu u celokupnoj filmskoj produkciji u proteklih godinu dana. Prestižno priznanje sa imenom velikog komičara i glumca raskošnog talenta koji nas je prerano napustio ustanovljeno je na Filmskim susretima u Nišu pre osam godina, i to na predlog scenariste i reditelja Radoša Bajića. Sloboda je nagrađena za ulogu glumice Katarine u film "Jorgovani" Siniše Cvetića i Davida Jakovljevića.

Izjave za medije
Izjave za medijefoto: Marko Smiljković

- Otkad je konstituisana ova nagrada, koja nosi ime čuvenog srpskog glumca, posvećena najboljoj glumačkoj kreaciji u domaćoj komediji, dodeljena je nekoliko puta. Laureati su dosad bili Nikola Kojo, Srđan Žika Todorović, Vlasta Velisavljević, Gordan Kičić, Olga Odanović, kao i Slobodan Boda Ninković, koji je prošle godine, prema odluci žirija, nagrađen specijalnom nagradom za sveukupni i trajni doprinos u oblasti komediografskog žanra u domaćoj filmskoj umetnosti. Inače, ova prestižna nagrada ustanovljena je 2017, godinu dana nakon iznenadne smrti Milorada Mandića Mande.

Pokretač ove nagrade
Pokretač ove nagradefoto: Dragana Udovičić

Osnovali su je producentska kuća "Kontrast studio" i kompanija "Ringijer Srbija", u saradnji sa Udruženjem filmskih glumaca Srbije, a na predlog glumca, scenariste i reditelja Radoša Bajića, i kao takva se, već tradicionalno, dodeljuje na Filmskim susretima u Nišu za najbolje glumačko komediografsko ostvarenje u domaćem filmu tokom jedne godine. Odluku o izboru laureata donosi stručni žiri, na čijem je čelu istaknuta srpska glumica Anastasia Anja Mandić - navode iz "Kontrast studija".

Prvo pojavljivanje Slobode Mićalović na malim ekranima bilo je još devedesetih godina prošlog veka, kada je glumica imala samo devet godina. Mandina emisija "S one strane duge", čiji je bio voditelj i autor, snimana je 1990. u Leskovcu, u krugu jedne fabrike. Glumac je prišao devetogodišnjoj Slobodi i pitao je:

- Sunce malo, kako se zoveš?

- Mićalović Sloboda - odgovorila je devojčica kao iz topa, a njeno ime je začudilo glumca pa se našalio na taj račun.

Zatim je usledilo njegovo dobro poznato pitanje:

- Da li si se može biti zaljubiška? - na šta je Sloboda iskreno odgovorila da jeste, pa je usledio aplauz, a onda je otkrila da je ljubav i uzvraćena.

Sloboda Mićalović je tada pričala leskovačkim dijalektom, a sudbina je htela da iz publike gleda i poslednje izvođenje predstave "Petar Pan", kad je Mandi stalo srce. Film "Jorgovani" prikazan je poslednji u takmičarskog programu, a s publikom su se družili Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić.

Konferencija
Konferencija foto: Marko Smiljković

- Ovim filmom je nekako otvoreno neko novo poglavlje. Za 23 godine karijere naigrala sam se mnogo uloga tih nekih žena s teškim sudbinama, bilo da je ljubavna ili neka druga društvena tematika, tako da sam širokih ruku prihvatila ovaj film. Htela sam da se poigram s našom branšom i s nekim svojim iskustvima. Možda mi je malo krivo što se nije ušlo dublje u sve te odnose u glumačkom svetu, nismo uleteli u neke surovije situacije da bi se videlo kako zaista izgleda naš život iza kamere. Poigrali smo se i s tim kako glumice podnose, uslovno rečeno, prolaznost. Mada dolaze neke zrelije godine i ja nemam taj osećaj jer sada, lično, dobijam mnogo kvalitetnije uloge, glumački izazovnije - rekla je Sloboda, koja je proglašena i glumicom poslednje projekcijske večeri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track