Počela 57. Gitarijada u Zaječaru: Rokonačelnik Roni Romero istakao da mu je čast što nastupa na najstarijem festivalu na Balkanu
Foto: Aleksandar Canić

svečano otvaranje

Počela 57. Gitarijada u Zaječaru: Rokonačelnik Roni Romero istakao da mu je čast što nastupa na najstarijem festivalu na Balkanu

Kultura -

Sinoć je predavanjem ključeva grada poznatom pevaču Roniju Romeru zvanično otpočela 57.Gitarijada u Zaječaru.

Na svečanoj ceremoniji na Felix Romulijani, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić naglasio je da je Gitarijada oduvek bila domaćin sjajnim muzičarima i bendovima, dok je rokonačelnik Romero, koji je hrabro kisnuo na pljusku koji se iznenada stuštio na Romulijanu, podsetio da je pevao u grupi Rainbow (Duga) te da posle kiše uvek dolazi sunce i donese dugu. Takođe je izjavio da je polaskan titulom rokonačelnika i što po prvi put nastupa na festivalu sa tako dugom tradicijom, te da je Evropi potrebno više ovakvih festivala koji bi, pored afirmisanih, podržali i demo bendove.

Gitarijada u Zaječaru
Gitarijada u Zaječarufoto: Milena Mima Ilić

Nakon prvog polufinala u kojem su se predstavili takmičarski bendovi, revijalni program otvorio je prošlogodišnji pobednik publike Promonael iz Bačkog Petrovca, da bi binu prepustio riječkom sastavu Keops. Hrvatska petorka je od prvog trenutka zagospodarila scenom – gitarista Bruno Mičetić i sjajan pevač Zvone Špacapan pobrinuli su se da kombinacijom žestokih rifova i visokih vokalnih deonica razbude i najumornije – iako su njihove numere „Road To Perdition“ i „Rise Again“ naišli na odličnu reakciju publike, najveće ovacije izazvale su Keopsove obrade čuvenih hitova „Symphony Of Destruction“ i „She Sells Sanctuary“.

Na istom talasu pozitivne energije i fantastične publike zaplovili su i Jelusick, najpoznatiji po svom frontmenu Dinu Jelusiću, kojeg upućeni smatraju najboljim mladim rok vokalom. Dino, koji je srpskoj publici najpre trebao da se predstavi kao član legendarnog Whitesnakea, čija evropska turneja je otkazana pre dve godine, dobio je naše fanove „na keca“ – svojim fantastičnim glasovnim mogućnostima i harizmatičnom pojavom, nizao je hitove „Reign In Vultures“, „Acid Rain“ i „Healer“. Ipak, najveća poslastica za prisutne bila je kada je pozvao rokonačelnika Romera da mu se pridruži na bini, te su ova dva maestralna pevača izvela legendarne numere grupe Deep Purple „Burn“ i „Stormbringer“.

Zaječarska gitarijada
Zaječarska gitarijadafoto: Aleksandar Canić

Kao šlag na tortu sjajnih koncerata na Kraljevici došle su Divlje Jagode i pokazale da su njihovi hitovi „Motori“, „Metalni radnici“, „Krivo je more“ i „Jedina moja“ klasici hard roka i da su aktuelni i decenijama od nastanka.

Večeras nas u Zaječaru očekuje drugo polufinale demo bendova i nastupi Queen Sensationa, Firewinda i Van Gogha.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

02:20

Jovana Balašević o film Megdan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track