"Gluma je kompleksan, težak i zanimljiv posao" Rakočević svojom izjavom nasmejao sve u publici, a onda održao emotivan govor
Čuvaće ovu nagradu na posebnom mestu, Foto: Filmski susreti

najbolji glumac u nišu

"Gluma je kompleksan, težak i zanimljiv posao" Rakočević svojom izjavom nasmejao sve u publici, a onda održao emotivan govor

Kultura -

Na Letnjoj pozornici Niške tvrđave u petak uveče svečano su zatvoreni 59. Filmski susreti u Nišu.

Nebojša Glogovac, Milena Glogovac
foto: Dado Đilas

Veče je otvoreno pesmom "Bele ruže, nežne ruže" u izvođenju benda Ivana Kurtića, koja je posvećena Nebojši Glogovcu, kojem bi baš na taj dan bio rođendan.

Pogledali 12 filmova

Usledilo je zvanično proglašenje pobednika, o kojima je na osnovu 12 filmova u takmičarskom programu odlučivao stručni žiri u sastavu: Hristina Popović, glumica, Aleksandar Srećković Kubura, glumac, kao i glumica Danica Maksimović, kao predsednica žirija. Nikola Rakočević, dobitnik gran-prija Naisa na 59. Filmskim susretima lepo je nasmejao publiku kada je primio nagradu. Kako je svim dobitnicima uručen i paket kozmetike, a njemu sve ostalo pa i cveće, ali bez kese sponzora, on je sa smeškom rekao:

- A meni kozmetika?

To je bilo vrlo simpatično, pa je ljubičasta kesa predata i njemu.

U filmu 'Heroji Halijarda'
U filmu "Heroji Halijarda"foto: Contrast Studios

Na Letnjoj pozornici u Nišu on je dobio buran aplauz za dve uloge koje je prikazao na ovom festivalu, a to su uloga Mirka Jovića ("Heroji Hilijarda") i Vase ("Za danas toliko").

- Moram svakako na početku da kažem jedno veliko hvala. To je jedna vrlo važna reč danas. Želeo bih da zahvalim "Kontrast studiju". Nema takvih producentskih kuća kod nas. Želeo bih da zahvalim Marku Đorđeviću, Ivani Vuković i Filipu Đuriću i celoj ekipi filma "Za danas toliko" što su uradili nešto vredno. Želeo bih da zahvalim svojoj porodici što su mi pokazali da ovaj posao nije najvažnija stvar na svetu i zbog toga ovo radim mnogo bolje nego što sam ga ranije radio i hvala vama, sve najbolje - rekao je Rakočević nakon prijema nagrade na Letnjoj pozornici.

Za danas toliko
Za danas tolikofoto: CEBEF / FEST promo

Nešto kasnije je naveo da je vrlo srećan što je dobio nagradu i naveo da je žiri imao dosta težak zadatak.

- Mislim da je žiri pošteno uradio svoj posao. Kada je, recimo, sport u pitanju, tu su neki bodovi, a ovde je to malo teže. Ovo je vrlo veliki i važan festival, a Niš zaslužuje ovakvu vrstu festivala. Mnogo mi je drago da je u centru pažnje na festivalu gluma, koja je jedan kompleksan, zanimljiv i težak posao. Zahvalan sam što to traje 59 godina i što će trajati još dugo. Ova statua će svakako biti na nekoj nižoj polici jer je dosta teška pa ako je visoko, da nekome ne padne na glavu (smeh) - rekao je Rakočević.

Prva velika nagrada za Ognjena Mićovića

Nagrada Car Konstantin za najbolju mušku ulogu pripala je Radivoju Bukviću za rolu Dragoslava Popovića u "Čuvarima formule".

- Hvala vam na iskrenoj gostoljubivosti. Ali zaista, to nije ni usiljeno, ni nametnuto. Od konobara preko sobarice pa to je zaista sjajno. Budite samo bolji - rekao je Bukvić.

Raša se zahvalio i konobarima Niša
Raša se zahvalio i konobarima Nišafoto: Filmski susreti

Carica Teodora otišla je većinom glasova Paulini Manov za ulogu Milice u filmu "Ruski konzul". Nagradu je predala članica žirija Hristina Popović.

- Hvala svima, ovu nagradu delim sa Žarkom Lauševićem. Bilo je dovoljno da Žarko stane pored mene i da mi da snagu da iznesem zadatak - rekla je glumica.

Nije dobila nagradu jednoglasno
Nije dobila nagradu jednoglasnofoto: Filmski susreti

Povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu otišle su u ruke Jovana Jovanovića iz "Jorgovana" i "Čuvara formule" i Danijeli Neli Mihajlović za Dušanku u filmu "Heroji Halijarda".

Ognjen Mićović
Ognjen Mićovićfoto: ATA images

Nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu poneo je Ognjen Mićović za ulogu u filmu "Čuvari formule".

- Ovo je moja prva velika nagrada - rekao je u video-poruci Mićović iz Nikšića. Najbolja ženska protagonistkinja u ovoj kategoriji je Ivana Vuković za komediju "Za danas toliko".

Čubrilo Čupić
Čubrilo Čupićfoto: Filmski susreti

Nagrada za debitantsku ulogu pripala Čubrilu Čupiću. Nagrada za najbolje pruženu dečju ulogu dodeljena je Viktoriji Vasiljević za ulogu u filmu "78 dana" Emilije Gašić.

Miljenici publike Viktor i Sloboda

Svake večeri publika je glasala za glumca večeri. Na kraju, glasovima publike za glumca festivala izabran je Viktor Savić. Glumica festivala je Sloboda Mićalović, a nagradu im je uručio Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra. Sloboda je osvojila i priznanje "Milorad Mandić Manda", koju dodeljuje "Kontrast studio".

Počela kod Mande, a sad dobila njegovu nagradu
Počela kod Mande, a sad dobila njegovu nagradufoto: Contrast Studios

- Hvala vam što održavate ovaj festival. Slava bogu i nema te nagrade koja može da nadmaši nagradu publike -rekao je Viktor Savić.

Viktor Savić, miljenik ženske publike
Viktor Savić, miljenik ženske publikefoto: Nemanja Nikolić

Najbolji naturščik je Husein Alijević, a prvi put je dodeljeno priznanje za najbolji rad s glumcima, koju je dobio Miroslav Lekić, reditelj "Ruskog konzula". Paulina Manov je primila ovu nagradu jer je Lekić bio sprečen da se još jednom pokloni publici u Nišu.

Bonus video:

02:20

Jovana Balašević o film Megdan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track