"Edip" najbolji u Tivtu: Glumačke nagrade Milanu Mariću i Katarini Marković, a Tatjani Mandić priznanje za režiju "Jagoš Marković"
Milan Marić kao Edip, Foto: Nebojša Babić

Festival Purgatorije

"Edip" najbolji u Tivtu: Glumačke nagrade Milanu Mariću i Katarini Marković, a Tatjani Mandić priznanje za režiju "Jagoš Marković"

Kultura -

Predstava "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta osvojila glavnu nagradu na festivalu Purgatorije u Tivtu.

Na čelu žirija Boris Liješević
Na čelu žirija Boris Liješevićfoto: ATA images

Hit JDP osvojila je prvu nagradu na Takmičarskom delu 19. izdanja Festivala mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu. Festival je, prema izboru reditelja Borisa Liješevića, predstavio deset najistaknutijih pozorišnih predstava iz regiona, prenosi Danas.

Stručni žiri, u kojem su bili Ljiljana Blagojević, glumica iz Srbije i predsednica žirija, dramaturškinja Željka Turčinović iz Hrvatske i reditelj Zoran Rakočević iz Crne Gore, nakon što je pogledao sve predstave, dodelio je nagrade.

Miša Samolov i Joakim Tasić
Miša Samolov i Joakim Tasićfoto: Nebojša Babić

Nagrada za najbolju predstavu jednoglasno je pripala predstavi „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Žiri je u svom obrazloženju naveo: „Ova predstava je izvanredan primer savremenog tumačenja klasične antičke drame, koja je dobila nove dimenzije, ali nije izgubila svoj osnovni značaj – tragičnu sudbinu glavnog lika koji, ne znajući, ulazi u incestuozni odnos sa majkom.“

Jagoš Marković
Jagoš Markovićfoto: Tanjug/Filip Krainčanić

Nagrada za najbolju režiju “Jagoš Marković” dodeljena je rediteljki Tatjani Mandić Rigonat za režiju predstave „Mirandolina“ u produkciji Centra za kulturu Tivat. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Katarini Marković za ulogu Mirandoline u istoimenoj predstavi.

Tatjana Mandič  Rigonat
Tatjana Mandič Rigonatfoto: Petar Aleksić

Milanu Mariću je jednoglasno dodeljena nagrada za najbolju mušku ulogu za njegovu interpretaciju Edipa u predstavi „Edip“. Takođe, Nagrada za glumačku bravuru pripala je kolektivnoj igri predstave „Moj muž“ Dramskog teatra Skoplje.

Specijalna nagrada za najuspešniju vizuelno-tehničku inovaciju dodeljena je predstavi „Obraćanje naciji“ Ateljea 212.

Bonus video:

01:54

REŠENO! POZORIŠTE BOŠKO BUHA OSTAJE NA TRGU Premijerka Brnabić ponudila dva moguća rešenja, A EVO GDE JE NASTAO GLAVNI PROBLEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track