Emir Kusturica otvorio Kustendorf klasik i poručio: Na našoj sceni mladi postaju veliki umetnici i oni nam donose trijumf života
Kusturica podsetio je i na reči ruskog književnika Vodolaskina, Foto: Aleksa Popović

tradicija

Emir Kusturica otvorio Kustendorf klasik i poručio: Na našoj sceni mladi postaju veliki umetnici i oni nam donose trijumf života

Kultura -

Na Mećavniku u Mokroj Gori u subotu veče je svečano otvoren 11. po redu Festival klasične muzike Kustendorf klasik, koji će trajati do 3. septembra. Festival su otvorili osnivač i idejni tvorac Emir Kusturica i Aleksandar Dibalj, načelnik departmana za komunikacije kompanije "Gasprom njeft", prenosi Iskra.

Zinaida Carenko
Zinaida Carenkofoto: Aleksa Popović

Usledio je zatim koncert ruske pijanistkinje Zarine Šimanske i mecosoprana Zinaide Carenko, solistkinje čuvenog Marijinskog teatra. Otvaranju je prisustvovao je ministar kulture Nikola Selaković, koga je dočekao Emir Kusturica uz hleb i rakiju. Veliki režiser podsetio je i na reči ruskog književnika Vodolaskina, koji "u svojoj poslednjoj knjizi piše da je najsnažnija manifestacija ruske ideje života izražena u fikciji, a ne u realnosti".

Otvaranju je prisustvovao ministar kulture Nikola Selaković
Otvaranju je prisustvovao ministar kulture Nikola Selakovićfoto: Aleksa Popović

- Misli su mu lepe i slične mojima. Ovde se događa da se na pozornici menjaju veliki umetnici i mladi koji će postati veliki. Između dve krajnosti, koje predstavljaju život i smrt, oni nam donose trijumf života. Trijumf konstruktivnosti u odnosu na destruktivnost. Otkrivaju nam magijski svet. Tesla je tvrdio da svaki čovek koji je živeo nikada nije umro, on se pretvorio u svetlost, verujući da ljudska energija dolazi iz etra. Podsmehivao se Ajnštajnu, koji je tvrdio da svakolika energija dolazi iz materije. Verujući u red i u moral, ukazao nam je Tesla na moguću definiciju umetnosti: ako duhovna energija plovi etrom, onda svaka umetnost teži da bude muzika. Živeći za taj etar, verujući u duh i u to da smrti nema, svaki mladi i veliki umetnik, upotpunjuje život u kome nema smrti. I ovom idejom o besmrtnosti još jedan muzički Kustendorf je otvoren - rekao je Kusturica.

Pevali pesmu 'Ovo je Srbija'
Pevali pesmu "Ovo je Srbija"foto: Aleksa Popović

Takmičarski program, u kome će se naći 36 takmičara iz Srbije, Rusije i Belorusije, počinje danas na Mećavniku. O dobitnicima nagrade festivala Zlatna matrjoška, odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, zatim naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja Maja le Ru Obradović. U četiri festivalska dana, od jutarnjih do kasnih večernjih časova, Mećavnik će, najavljuju organizatori, biti ispunjen muzikom.

Prva sa Evrovizije kod Kusturice
Prva sa Evrovizije kod Kusturicefoto: Gordan Jović/ Rts

Od mladih nada klasične muzike svoje koncerte će imati violinista Luka Faulisi i pijanista Bogdan Dugalić.

Bonus video:

03:52

Emir Kusturica na 5.Pozorišnom Kustendorfu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track