S Marijom Veljković sam snimio sitkom "Srećna porodica": Rastko Janković o povratku glumi, muzici i Filmskim susretima u Nišu
Partneri na malim ekranima, Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

INTERVJU

S Marijom Veljković sam snimio sitkom "Srećna porodica": Rastko Janković o povratku glumi, muzici i Filmskim susretima u Nišu

Kultura -

Iza nas su 59. Filmski susreti u Nišu, a od ove godine ponovo je vraćena tradicija da jedan glumac budu domaćin festivala. Čast je 2024. pripala Andriji Miloševiću. Za Kurir o planovima za jubilarno 60. izdanje 2025. godine govori Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. On ekskluzivno najavljuje i svoju novu seriju "Srećna porodica" s partnerkom Marijom Veljković.

Žarko Laušević i Svetozar Cvetković
Žarko Laušević i Svetozar Cvetkovićfoto: Nebojša Babić, ATA images

Na festivalu smo ove godine imali dva dobitnika nagrade "Pavle Vuisić" - Žarka Lauševića i Svetozara Cvetkovića.

- Jednoglasno smo to odlučili, a s tim su se složile i sve kolege da ovi vrsni i izuzetni glumci dobiju nagradu "Pavle Vuisić". Nije to prvi put. Isto se dogodilo 1992. godine, kada su nagrade dobili Dušan Janićijević i Jovan Janićijević Burduš.

Uveli ste i neke promene...

- Za dolazak motora zadužen je Andrija Milošević, kao umetnički direktor. Svake godine će to biti neko drugi. Pre desetak godina menjali su se na dve godine, a sada ćemo svake godine prepustiti taj posao nekom s novom idejom. Publika u Nišu je posebna. Daje ljubav nama glumcima već 60 godina. Na sceni je bilo više od 120 kolega.

Andrija Milošević
Andrija Miloševićfoto: TV Una promo

Da li ste krenuli u pripreme za novo izdanje?

- Odmah smo krenuli u pripreme. Mislim da za jubilej treba da ceo program pripremimo kao tim. Nesuglasice među nama su rešene. Moramo da nastavilo da radimo za festival. On postoji zbog glumaca, ali i filmova.

Kakva je filmska godina za nama?

- Sve bolja i bolja. Država ulaže u kulturu, pa samim tim i u kinematografiju. Televizija je preuzela važan deo. Mala je gledanost filmova, ali postoji kod nas nekoliko značajnih festivala. Filmski susreti su najstariji. Nama je sad problem da napravimo selekciju od tih 12 koji će biti prikazani. Lepo da možemo da imamo i neku svetsku premijeru, ali razumem autore što odu na Sarajevo film festival da prikažu film. Nama je važno da i Niš te autore ispoštuje maksimalno. Bila je ozbiljna konkurencija.

Nerazvojni
Nerazvojnifoto: Printscreen/Instagram

A nagrade?

- O njima odlučuje žiri.

Šta je problem glumaca u Srbiji?

- Da dobiju samostalni status. Svako ko ispunjava uslove to može da dobije. Imaju podršku od nas kao Udruženja, ali i države. Imamo tridesetak glumaca kojima je potreban taj status.

Rastko Janković
foto: Marija Radisavljević

Imamo konačno strane glumce u našim filmovima...

- Lepo je bilo videti deo te ekipe u Nišu. Rođen sam u Parizu, igrao sam u francuskim filmovima kao klinac.

Što ste zapostavili svoju karijeru?

- Nisam. Snimili smo seriju "Srećna porodica". Glavni junaci su Rale i Mare. Biće 30 epizoda jednog porodičnog sitkoma. Kroz neke duhovite scene se šalje važna poruka. Porodica je stub društva. Marija Veljković i ja smo to osmislili. Videćemo kako će to publika da prihvati. Neka bude simpatično i slatko. Pevam i dve numere, ali da ne govorim unapred.

Marija Veljković
Marija Veljkovićfoto: Zorana Jevtić

Vraćate se muzici?

- Više sam to otpevao kao glumac.

Kakva je Marija kao partnerka?

- Bavila se tom pričom ozbiljno. Videćete, ne volim da govorim unapred.

02:32

Rastko Janković povratku glumi i Mariji Veljković

Može li vaš sitkom da se poredi sa serijom "Andrija i Anđelka"?

- Ne. "Andrija i Anđelka" su francuska franšiza nastala devedesetih godina. Kod nas imate svega po malo, a opet govori o sadašnjem trenutku.

Bonus video:

02:20

Jovana Balašević o film Megdan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track