Naš največi talenat Nikita Gaćinović nakon usavršavanja u Švajcarskoj: Sada sam korak bliže cilju koje pokušavam da ostvarim
Sa 19 već završava fakultet, Foto: Maria Cheilpoulo

Izabran u drim-tim za igru

Naš največi talenat Nikita Gaćinović nakon usavršavanja u Švajcarskoj: Sada sam korak bliže cilju koje pokušavam da ostvarim

Kultura -

Najveći talenat srpskog baleta Nikita Gaćinović vratio se nedavno sa usavršavanja u Švajcarskoj. Tinejdžer iz Beograda ovog leta završio je gimnaziju, a upisao je i poslednju godinu studija na čuvenom Univerzitetu umetnosti u Manhajmu, gde se školuje za profesionalnog baletskog igrača.

Pet nedelja velike škole
Pet nedelja velike školefoto: Carlos Quezada

- "Mind the Gap" je projekat koji ukazuje na važnost prelaska igrača iz edukativnog okruženja u profesionalni život. Održao se u Badenu u Švajcarskoj. Mi, mladi igrači iz celog sveta, dobili smo priliku da radimo na koreografijama sa tri izuzetna koreografa i da posle pet nedelja radnih proba imamo dve predstave u Badenu i u Huru - kaže Nikita za Kurir.

Fokus i rad na sebi
Fokus i rad na sebifoto: Maria Cheilpoulo

On je imao priliku da uči od najboljih.

- Jedna od tri koreografije je čuveni "Blushing" Marka Geka. Radili smo s njegovom asistentkinjom Nikol Kolman. Marko ima veoma specifičan stil i oduvek sam hteo da nastupam sa jednom od njegovih koreografija, pogotovo što je u pitanju jedna od njegovih prvih poznatih i legendarnih koreografija - "Blushing", u kojoj sam igrao zadnji solo. Raditi na koreografiji s dosta brzih, oštrih i agresivnih pokreta koji ne liče na ples poput ove, jedan je korak bliže ka svestranosti i savršenstvu koje pokušavam da ostvarim - priznaje Gaćinović.

- Radili smo i s Filipeom Portugalom, direktorom projekta i bivšim prvim solistom Ciriškog baleta, koji je s nama napravio koreografiju "Quiet.ude", koja opisuje emocije, nemir i stres u glavi igrača pred kojima su prepreke i izazovi na putu ka profesionalnom životu - otkriva Nikita.

Još jedna godina studija
Još jedna godina studijafoto: Carlos Quezada

On je imao priliku da sarađuje i našom Mašom Kolar.

- U tih pet nedelja radili smo intenzivno i s našom Mašom Kolar, koja je s nama napravila "Divine creatures". Uživao sam da izvodim pred publikom ovu interesantnu i specifičnu koreografiju - ističe mladi umetnik.

Baza mu je Nemačka
Baza mu je Nemačkafoto: Jelena Janković

Za kraj smo ga pitali za planove.

- Glavni cilj programa je bio da nas obogati iskustvom na sceni koje se sve više traži pri apliciranju za posao. Bilo mi je drago da radim sa ovako divnim ljudima i sklopim neka nova prijateljstva. Vraćam se u Manhajm s više znanja, energije, iskustva i volje za radom i novim kreacijama u predstojećem semestru - zaključuje Nikita Gaćinović.

Bonus video:

01:13

SPECIJALNI GOST S NEVEROVATNOM PRIČOM: Prvi put igrao balet, uporedo dok ga je gledao! Opisao ovaj fenomen, PA DAO SAVET PLESAČIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track