Prvi tamburaški mjuzikl u Srbiji: Komad"Palo inje, pao sneg" gostuje na pozorišnom festivalu u Bačkom Petrovcu
Darko Radojević, Kristina Savkov i Aleksa Ilić, Foto: Srđan Doroški

drugačiji

Prvi tamburaški mjuzikl u Srbiji: Komad"Palo inje, pao sneg" gostuje na pozorišnom festivalu u Bačkom Petrovcu

Kultura -

Tamburaški mjuzikl "Palo inje, pao sneg" Pozorišta mladih gostuje u Bačkom Petrovcu, na 29. Petrovačkim pozorišnim danima. Igraju ga 5. septembra u tamošnjem Domu kulture, od 20 sati.

Darijan Mihajlović
Darijan Mihajlovićfoto: Nemanja Pančić

Predstavu je režirao Darijan Mihajlović, a u njoj igraju: Vanja Jovanović, Darko Radojević, Kristina Savkov, Aleksa Ilić, Ivan Đurić i Saša Stojković.

Ljubavna priča između tenora i soprana, u koju se umeša jedan bariton, inspirisana je tekstom Vanje Čobanova. Adaptirao ga je neprikosnoveni majstor melodrame Stevan Koprivica, a muziku, koju je komponovao Jovan Adamov, uživo na sceni svira tamburaška banda „Velos”.

Kostimografkinja je Milica Grbić Komazec, scenografkinja Vesna Popović, dok je plesne scene, koje izvode balerine Anja Laćarac, Nađa Malinić, Lana Curaković, Dunja Antić, Miona Veljović, Luna Đorđević, Iva Đorđević, Manja Veljović, Jelena Dragaš, Teodora Davidović i Anja Basarić, koreografisala Ista Stepanov.

Kad tambura zasvira nema srca koje pući neće
Kad tambura zasvira nema srca koje pući neće foto: Srđan Doroški

O ulozi u ovom mjuziklu, glumica Vanja Jovanović kaže:

"Više nego ikada treba nam neka ovakva priča, nežna, pitka i nevina – lagana, a važna, i baš zbog svega toga vrlo sam se poistovetila s njom. Ovo mi je prva velika uloga, dobila sam je na audiciji, uz veliku tremu i uzbuđenje. Završila sam, inače, srednju muzičku školu, dva odseka - za solo pevanje i klavir, koji sviram od pete godine. Zato je “Palo inje, palo sneg” za mene dvina prilika da spojim dve ljubavi - muziku i glumu. Čini mi se da tamburaši na neki poseban način ispovedaju dušu – i - današnjeg čoveka, prodiru u srž njegova srca i tamo nalaze sve što je skriveno."

Palo inje pao sneg na songove Jovana Adamova
Palo inje pao sneg na songove Jovana Adamovafoto: Srđan Doroški

I za glumca Darka Radojevića rad na ovoj predstavi bio je važan.

"Tamburaški mjuzikl je nešto što nikad pre nisam radio, a ni video, samim tim je intrigantno za mene kao glumca, a ako se tome doda da se radi o emocijama, ljubavi, duši, onome što nekako nestaje iz naših života, izazov je dvostruki. Tambura će u našoj priči dosta da “povuče”, da oboji, pojača emocije koje stoje u tekstu. Igrao sam i ranije u mjuziklu, u "Tri musketara" i "Kosi" Pozorištu mladih, ali ovo sada se bitno razlikuje - u tempu i ritmu. Sve funkcioniše drugačije sa tamburašima, nekako više na osećaj. Ima istine i u tome da su oni prilično dobri psiholozi, da razumeju ljudsku dušu, da umeju da prepoznaju nečiji dert, osete ga, a možda mogu pomalo i da ga zaleče. Zato, kad si s tamburašima, teško da možeš da ne improvizuješ, emocije te vode u nepoznato, tamburaši funkcionišu nekako “na oči”, na osećaj, na intuiciju, a u predstavi, u pozorištu, sve mora biti precizno, pa i ono što izgleda spontano. Napraviti spoj te dve stvari je umeće, a moj je osećaj da smo napravili dobru predstavu."

Autor songova Jovan Adamov
Autor songova Jovan Adamovfoto: Dragana Udovčić

Petrovački pozorišni festival organizuje Slovačko vojvođansko pozorište. Ove godine održava se od 29. avgusta do 13. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track