Mladi virtuoz na violini nakon 2 godine ponovo na Kolarcu: Ovo je priča o Urošu Adamoviću i njegovom uspehu
Student u Gracu, Foto: Nebojša Babić

uspeh

Mladi virtuoz na violini nakon 2 godine ponovo na Kolarcu: Ovo je priča o Urošu Adamoviću i njegovom uspehu

Kultura -

Dvadesetogodišnji violinista Uroš Adamović, student 3. godine Univerziteta umetnosti u Gracu i stipendista prestižne Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu, održaće solistiki koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u nedelju 8. septembra, od 11 časova. Urošu će ovo biti drugi solistički koncert na Kolarcu, navodi se u saopštenju.

Drugi put nastupa na Kolarcu
Drugi put nastupa na Kolarcufoto: Privatna Arhiva

Podsetimo se, mladi violinista je pre dve godine održao zapaženi koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kada je izveo neka od najzahtevnijih dela svetske violinske literature.

I ovog puta, mladi perspektivni violinista, odabrao je zahtevan i zanimljiv program. Prisutnu publiku će povesti na put kroz epohe, izvodeći dela iz perioda baroka, preko kasnog romantizma i impresionizma do savremenih dela kompozitora 21. veka, odnosno naše proslavljene kompozitorke Isidore Žebeljan, čija dela Uroš sa posebnim poštovanjem i zadovoljstvom redovno izvodi.

Voli da izvodi dela Isidore Žebeljan
Voli da izvodi dela Isidore Žebeljanfoto: Nebojša Babić

Uroš Adamović je završio Školu za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Milice Mladenović, kao učenik generacije i dobitnik priznanja za najbolje izveden diplomski koncert. Trenutno je student treće godine violine na Univerzitetu umetnosti u Gracu, kao i prve godine violine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Takođe, stipendista je prestižne Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu, gde ima priliku da radi i sarađuje sa najznačajnijim violinskim pedagozima današnjice.

Aktivno nastupa širom Evrope na značajnim svetskim festivalima poput Verbier festivala u Švajcarskoj, Stift festivala u Holandiji, ARLEMM i Ravanelijus festivala u Srbiji, kao i u velikim evropskim dvoranama kao što su Zlatna sala Muzikferajna u Beču (Austrija), Teatar “Verdi” u Firenci (Italija), Opera national du Rihn u Strazburu (Francuska), Union Hall u Mariboru (Slovenija), Stefaniensaal u Gracu (Austrija).

Svirao je kamernu muziku sa zanačajnim muzičkihm izvođačima današnjice, od kojih se izdvajaju Daniel Rowland, Anna Fedorova, Maja Bogdanovć i sarađivao sa istaknutim umetnicima kao što su Nicola Benedetti, Krostof Barati, Wynton Marsalis, Priya Mitchel, Premil Petrović.

Sa 17 godina je debitovao kao solista sa Praškom filharmonijom
Sa 17 godina je debitovao kao solista sa Praškom filharmonijomfoto: Privatna Arhiva

Sa 17 godina je debitovao kao solista sa Praškom filharmonijom u Prgu (Češka). Stipendista je SBB Fondacije, zahvaljujući kojoj svira na violini nemačkog graditelja Ursa Mehlera. Ulaz na koncert je slobodan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track