Legende nikada ne umiru pa će i naš Bora svojim nasleđem živeti večno: Ministar kulture Nikola Selaković o čuvenom rok muzičaru
Selaković kaže da će Bora živeti u našim srcima, Foto: Dario Konstantinovic, Nebojša Mandić

tuga

Legende nikada ne umiru pa će i naš Bora svojim nasleđem živeti večno: Ministar kulture Nikola Selaković o čuvenom rok muzičaru

Kultura -

Rok muzičar, pevač i tekstopisac Borisav Bora Đorđević preminuo je danas u 72. godini. Od njega se opraštaju mnoge javne ličnosti, a telegram saučešća je uputio ministar kulture Nikola Selaković.

Počivaj u miru, Boro
Počivaj u miru, Borofoto: Kurir

"Sa neopisivom tugom i bolom u srcu primio sam vest da nas je napustio istinski velikan, maestralni pesnik i muzičar, a nadasve patriota Bora Đorđević. Britkim umom, harizmom, neposrednošću i vanvremenskim stihovima trasirao je put plejadi mlađih muzičara, dok je istovremeno sve nas podsećao svojim stvaralaštvom na sve najvrednije što u životu imamo kao pojedinci i kao društvo. Poruka 'Pogledaj dom svoj anđele' koju je antologijskom pesmom slao svetu na kraju svakog koncerta zauvek će, baš kao i ceo stvaralački Borin opus, živeti u srcima svih nas koji smo imali tu privilegiju da budemo njegova publika i njegovi savremenici. Legende nikada ne umiru pa će i naš Bora svojim nasleđem živeti večno".

Porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Bore Đorđevića upućujem najiskrenije saučešće. Neka mu je laka crna zemlja. Počivaj u miru, Boro!“

Uvek s osmehom kroz život
Uvek s osmehom kroz životfoto: Stefan Jokić

Poznat po nadimku Bora Čorba, rođen je u Čačku 1. novembra 1952, bio je glavni vokal i tekstopisac sastava "Riblja čorba" od osnivanja 1978. ; Pre toga, bio je član grupa Suncokreti i Rani mraz.

Đorđević je bio jedan od najpoznatijih muzičara srpske i jugoslovenske rok scene, a nakon izdavanja albuma "Koza nostra" 1990, bio je optužen zbog "vređanja radničke klase Jugoslavije", ali su optužbe odbačene.

Bio je član Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Beogradu, a posle političkih promena u Srbiji, jedno vreme je bio na poziciji savetnika ministra kulture. Posle godinu dana, dao je ostavku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track