Radi Đuričin su se pre dve godine lekari borili za život: Evo koju dijagnozu je imala naša čuvena glumica "Nemam dovoljno snage"
Rada Đuričin, Foto: Marina Lopičić

bila je lavica

Radi Đuričin su se pre dve godine lekari borili za život: Evo koju dijagnozu je imala naša čuvena glumica "Nemam dovoljno snage"

Kultura -

Glumica Rada Đuričin preminula je danas u 91. godini u Beogradu, saopštilo je njeno matično Jugoslovensko dramsko pozorište. Dramskoj umetnici je pore dve godine bilo ozbiljno narušeno zdravstveno stanje nakon što je doživela moždani udar.

Rada Đuričin
Rada Đuričinfoto: Miroslav Krstić

Ona ja tada završila na odeljenju intenzivne nege Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava". Lekari su se borili za njen život, a Rada je lavovski pobedila. Međutim, sada je došao kraj

.- Bolje se osećam, samo nemam dovoljno snage, ali se nadam da ću i nju povratiti. Maštam da se ponovo nađem u pozorištu. Kad bih opet stala na pozornicu, znam da bi mi bilo još bolje - rekla je ona tada, nakon što je otpuštena iz bolnice.

Neverovatna karijera

Rada Đuričin
Rada Đuričinfoto: Arhiva JDP

Publika je najviše pamti kao pozorišnu glumicu, oni stariji posebno po ulozi Rejmond Šandebiz u čuvenoj predstavi „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića u njenoj matičnoj kući.

Napisala je knjigu – dnevnik „Tajna crne ruke“, svojevrstan pozorišni dokument o Ristiću i njegovoj kontroverznoj predstavi.

Dramatizovala je tekstove svog najboljeg prijatelja Mome Kapora, „Kraj vikenda“ i „011“, koje je igrala sa Mihailom Mišom Janketićem, i sa njim proputovala svet.

Rada Đuričin
Rada Đuričinfoto: Marina Lopičić

Čuveni slikar i književnik ju je ovekovečio na portretu „Dama sa šeširom“ koji je bio na posebnom mestu u njenom stanu.

Poslednjih godina je najviše sarađivala i družila se sa glumicom Vjerom Mujović, a jedan od njihovih projekata je i komad „Mala crna haljina“ inspirisana životom slavne kreatorke Koko Šanel.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track