"Rada Đuričin je moja najtrajnija veza na sceni": Voja Brajović se emotivnim rečima oprostio od drage koleginice Rade Đuričin
Foto: Beta Miloš Miškov, Ana Paunković

lepe uspomene

"Rada Đuričin je moja najtrajnija veza na sceni": Voja Brajović se emotivnim rečima oprostio od drage koleginice Rade Đuričin

Kultura -

Jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta Rada Đuričin preminula je danas u Beogradu u 91. godini.

Ovu vest je saopštilo upravo pozorište, a potom su se oglasile brojne njene kolege na čije karijere i živote je ostavila neizbrisiv trag.

Jedan od njih je i legendardni glumac i prvak JPD Voja Brajović:

"Rada Đuričić je sigurno moja najtrajnija veza na sceni, s njom sam odigrao preko hiljadu predstava na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zapravo, izbrojao sam hiljadu i sto, u kojima smo bili neposredni partneri. Tolike godine, tolika saradnja, tolika prisnost", reklao je Brajović u izjavi za Danas.

Voja Brajović se oprostio od Rade Đuričin
Voja Brajović se oprostio od Rade Đuričinfoto: Dragana Udovičić

Rada Đuričin sarađivala je sa našim najuglednijim rediteljima, kao što su bili Hugo Klajn, Mata Milošević, Bojan Stupica, Miroslav Belović, Branko Pleša, Dejan Mijač, Boro Drašković, Ljubiša Ristić, Milenko Maričić, Vida Ognjenović, Ljubomir Draškić, Jagoš Marković…

Tokom svoje duge karijere, igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Zvezdara teatra, KPGT-a, Bitef teatra, Malog pozorišta „Duško Radović“, Narodnog pozorišta u Nišu i u Užicu, Madlenijanuma, i drugih, manjih i nezavisnih pozornica.

Ali najviše uloga, preko četrdeset, odigrala je na scenama svoje kuće, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Glumica Rada Đuričin preminula je danas u Beogradu
Glumica Rada Đuričin preminula je danas u Beogradufoto: Marina Lopičić

Dobila je mnoge pozorišne nagrade, pored ostalih i Zlatni vijеnас nа Festivalu malih scena u Sarajevu (1973), Statuetu Ćuran nа Festivalu komedije u Svetozarevu (1975), Zlatnu kolajnu žirija рublikе nа Festivalu monodrame i pantomime Zemun (1996), Diplomu za najbolju žensku ulogu nа Međunarodnom festivalu kamernih predstava ро delima Dostojevskog u Rusiji (2002), Diplomu nа Međunarodnom festivalu monodrame u Kijevu (2005), Diplomu za monodramu nа međunarodnom festivalu Zlatni vitez u Minsku (2005), Prvo mesto nа Međunarodnom festivalu monodrame u Rigi (2007).

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

00:27

Zgrada u Ljubljani u kojoj je živeo Bora Čorba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track