Glumica Rada Đuričin, koja je preminula pre dva dana, bila je omiljena među kolegama.

Tokom svoje duge karijere igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Zvezdara teatra, KPGT, Bitef teatra, Malog pozorišta "Duško Radović", Narodnog pozorišta u Nišu i Užicu, Madlenijanuma i drugih, manjih i nezavisnih pozornica.

Pojavila se u 30 filmova i pedesetak TV serija. Priliku da radi s Radom kao partnerkom i da joj bude reditelj imao je Irfan Mensur.

buba-u-uhu-sa-brankom-petric.jpg
arhiva JDP 
Rada na sceni sa Brankom Petrićfoto: Arhiva JDP

- Rada je bila moja divna prijateljica. Širila je uvek tu svoju radost i optimizam svuda gde bi se pojavila. Upoznao sam je prvog dana kad sam došao u Jugoslovensko dramsko pozorište. Odlazio sam u njenu kuću, a poznavao sam njenog supruga i čuvenog fizičara Dragoslava Popovića i sina Radana, čuvenog filmskog snimatelja u Holivudu - kaže Irfan Mensur.

On se priseća kako je bilo raditi s njom na predstavi "Primadona", gde joj je partnerka bila Tanja Bošković.

- Nikad nije pravila problem. Uvek je bila najmlađa u ekipi, a po godinama najstarija. Nikada nije napravila nijedan problem. Radovala se kao dete svakom novom glumačkom zadatku. Imala je široka interesovanja, prepun dan isplaniran od jutra do večeri i tako je proživela ceo život. Voleli smo se i poštovali - zaključio je Mensur.

whatsapp-image-20210910-at-12.58.01-pm.jpg
Stefan Stojanović 
Odlaze velikani scenefoto: Stefan Stojanović

Rada je bila vrsna komičarka, što je pokazala ulogama u serijama "Selo gori, a baba se češlja" i "Radio Mileva".

- Plejadi večnih u "Selu gori" danas se u carstvu nebeskom pridružila i predivna Rada Đuričin. Svojom dobrotom, toplinom, čovekoljubljem i osmehom plenila je i opominjala nas da moramo biti bolji. Ulogom Živke u "Selu gori" osvojila je srca milionske publike, a meni pričinila radost i čast što sam bio u prilici da s njom sarađujem. Počivaj u miru, draga Rado - napisao je Radoš Bajić.

untitled1.jpg
Contrast studio 
Radoš Bajićfoto: Contrast studio

Glumac Branislav Lečić oprostio se od koleginice:

- Otišla je Rada Đuričin, uvek nasmejana i omiljena koleginica. Tvoj čarobni osmeh i divna duša rušili su sve prepreke. Pored nezaboravnih uloga koje si nam podarila, osmeh ostaje kao večni svedok tvoje prisutnosti. Čak i sada, kada zatvorim oči, vidim te kako utešno šalješ svoj čarobni osmeh, ublažavajući bol zbog tvog odlaska. Tvoj duh će zauvek ostati u našim srcima, a sećanje na tebe živeće kroz radost koju si nesebično delila s nama - poručio je Lečić u saopštenju za medije.

lecic.jpg
Marina Lopičić, Damir Dervišagić 
Branislav Lečić: Tvoj čarobni osmeh i divna duša rušili su sve preprekefoto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić

Poslednja želja

Glumica Rada Đuričin biće sahranjena u subotu, 7. septembra, u 14 časova u rodnom Vršcu. Biće ispunjena njena poslednja želja da počiva u porodičnoj grobnici s roditeljima - u narodu omiljeni pop Marinko i supruga mu Mileva. - Rođena sam i odrastala u lepoj varoši, u gradu Jovana Sterije Popovića, Paje Jovanovića, Vaska Pope. U svešteničkoj porodici, uz oca, pop Marinka, tako su ga svi zvali, a tako se sad zove i jedna ulica u Vršcu, uz majku Milevu i sestru Nadu - izjavila je glumica ranije za medije.

nagrada-sa-mirom-stupicom.jpg
arhiva JDP 
Rada i Mira Stupicafoto: Arhiva JDP

Završila je dva fakulteta, književnost i glumačku akademiju. Na FDU je diplomirala u klasi s Nikolom Simićem, Ružicom Sokić, Ljiljanom Marković i Batom Živojinovićem.

Bonus video:

Kurir televizija Ovako je Rada Đuričin proslavila poslednji rođendan! Ona je sa njom provela poslednje dane: Bila je i dete i mudrac