Jedan od najintrigantnijih naslova u ovoj godini, film "Megalopolis" reditelja Frensisa Forda Kopole kreće u svetsku bioskopsku distribuciju26. septembra, a u koraku sa svetom i domaća publika imaće priliku da, od tog datuma, pogleda Kopolino ostvarenje na velikom platnu.

megalopolis-7.jpg
MCF promo 
foto: MCF promo

Okarakterisana kao rimska epska bajka smeštena u nadrealnu, modenu Ameriku, naučna-fantastika "Megalopolis" premijerno je prikazana na festivalu u Kanu. Nominovana je za glavnu nagradu Zlatnu palmu, a nakon prve projekcije među svetskom javnošću počinje intenzino da se govori o Kopolinom filmu. Reditelj napominje da je ideju za temu dobio još ranih osamdesetih godina, pomalo podstaknut i iščitavnjem Katalinine zavere u čijem srcu leži period s kraja stare ere, kao i konflikti i pokušaji rušenja Rimskog carstva.

megalopolis-4.jpg
MCF promo 
foto: MCF promo

Naime, film Megalopolis smešta nas u moderna vremena, u Ameriku, gde je gradu Rimu došlo vreme za promene. Cezar Katalina, genijalni umetnik koji nastoji da zakorači u utopijsku budućnost stupa u konflikt sa gradonačelnikom Frenklinom Ciceronom, čija je osnovna ideja održavanje ličnih interesa i pohlepa. Razapeta između njih dvojice, gradonačelnikova ćerka Julija, socijalistkinja, iz ljubavi prema Cezaru deli svoju lojalnost.

megalopolis-2.jpg
MCF promo 
foto: MCF promo

Ja sam smislio ovu priču,” priseća se poznati reditelj pred svetsku premijeru u Kanu. Napominje da je namera bila da napiše rimski ep smešten u savremeni Njujork koji je kopirao antički Rim: “Veoma sam želeo da napišem ovu priču. Počeo sam da popunjavam sveske idejama i stvarima na koje sam nailazio tokom čitanja. Razmišljao sam, svi znaju Ameriku kao reinkarnaciju Rimskog carstva, jer naši osnivači nisu želeli kralja, ali želeli su da bude poput Rimske republike. Ne možete da odete u Njujork, a da niste svesni da je pokriven rimskim građevinama."

megalopolis-3.jpg
MCF promo 
foto: MCF promo

Priliku da još pre dvadeset i tri godine pročita scenario imao je glumac Đankarlo Espozito, koji u filmu tumači jednu od galvnih uloga, gradonačelnika Cicerona "Kao scenario koji je prožet filozofijom, mitologijom i istorijom, morao sam još jednom da pročitam. Sada mogu da sagledam eru i okolnu istoriju i da je razumem. To je priča za ispričati.“

megalopolis-6.jpg
MCF promo 
foto: MCF promo

Još 2007. godine Kopola je razmišljao da potpuno napusti projekat Megalopolis, jer je izostala podrška za film, ali priča je ipak zaživela, nalazeći se predhodno u njegovom umu, kako kaže, u stanju inkubacije. Pored Espozita uloge tumače i Adam Drajver, Džon Vojt, Lorens Fišburn, Obri Plaza, Šaja Labaf, kao i Kopolina unuka Romi Mars.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

Kurir televizija PREMIJERA SERIJE "SABLJA" U NARODNOM POZORIŠTU U SARAJEVU! Ekskluzivan intervju Dragana Mićanovića: Ovo sam radio iz srca!