Za sve ljubitelje kultnog romana "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića stiže istoimeno ćirilčno strip izdanje u tvrdom povezu! Ovaj bestseler prodat u više od 80.000 primeraka samo u Srbiji bio je i najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji 2010. godine. Roman je pretočen u visokobudžetnu televizijsku seriju u produkciji "Fajerflaja" i Telekoma Srbija, a sada će sve biti zaokruženo stripom koji "Laguna" objavljuje u koprodukciji sa izdavačem "Sistem komiks". Strip je od 10. septembra prodaji.

dejan-foto-dragan-kadic-dr01-dragan-kadic.jpg
Dragan Kadić 
foto: Dragan Kadić

Proleće 1944. godine. Niš, antički Naisus, poprište je mračnih i misterioznih događaja. U grad razoren savezničkim bombardovanjima dolazi Nemanja Lukić, agent britanske obaveštajne službe pod kodnim imenom Serafim. Njegova misija je tajna, ali takođe i njegov identitet i prava priroda. Za to vreme, neko u noći masakrira nemačke vojnike, i upravnik grada, bavarski plemić Oto fon Fen, rešen je da se suoči sa surovim ubicom, za koga kruže glasine da nije od ovog sveta i koga meštani nazivaju čudnom, nepoznatom rečju vampir. I Hitlerov lični izaslanik SS major Hajnrih Kan takođe dolazi u Niš da pronađe Konstantinovo raskršće, zbirku oružja Konstantina Velikog u kojoj je, prema predanju, pohranjen mač iskovan od klina kojim je Hrist proboden na raspeću.

dejan-stojiljkovic.jpg
Laguna 
foto: Laguna

Na raskršću istorije i blatnjavih, krvavih balkanskih puteva sva trojica će posegnuti za tajnama koje ne smeju biti otkrivene i spoznati sopstvenu sudbinu u ratu kakav se ne pamti i u potrazi koja donosi večno prokletstvo. Samo jednom od njih suđeno je da spozna pravu istinu, a ona se nalazi samo na jednom mestu, tamo gde se seku granice dva sveta, na Konstantinovom raskršću.

Prva sezona serije "Konstantinovo raskršće" je snimljena. Francuzi su od Telekoma kupili prava za njegovu distribuciju. Plan je da se snime tri sezone, a glumačka podela i dalje je tajna.

Konkurs za kratku priču

Povodom objavljivanja grafičkog romana "Konstantinovo raskršće" organizuje se nagradni konkurs "Sva lica Serafima", koji počinje na dan objavljivanja stripa 10. septembra i traje do 1. oktobra 2024. godine. Zadatak je da se napiše priča do 250 reči i pošalje na mejl konkurs@laguna.rs, a tri najbolje će biti nagraditi! Priča treba da bude smeštena u svet "Konstantinovog raskršća", što znači da je prostorno neograničena, a radnja može da obuhvata bilo koji istorijski period u poslednjih sto godina, pa čak i blisku budućnost. Glavni junak priče mora da bude Nemanja Lukić, poznatiji kao agent Serafim, protagonista romana "Konstantinovo raskršće" i "Serafim".

tamara-trajkovic-3.jpg
Tamara Trajković 
foto: Tamara Trajković

Autor najbolje priče biće nagrađen potpisanim primerkom grafičkog romana "Konstantinovo raskršće", kompletom odabranih naslova u izdanju "Lagune" i besplatnim kursom kreativnog pisanja "Književne akademije" koji vode pisci Stefan Marković i Slaviša Pavlović.