Jubilarni 20. festival evropskog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" biće održan od 13. do 19. septembra u Mts dvorani. Publika će kao i ranijih godina moći da pogleda sedam pažljivo odabranih ostvarenja, koje je ovogodišnji gostujući selektor Tue Stin Miler smatrao posebno važnim i uspešnim u okvirima modernog dokumentarnog filma Starog kontinenta. U tri filma tema je priroda. Program otvara film "Pijanoforte", a biće prikazani "Balomanija", "Tvoj život bez mene", "Šaptač risovima", "Imala sam san" i "Gospodin Bo".

foto: Promo

U okviru festivala planirano je i jedno specijalno veče, koje je selektor želeo da ga posveti proslavljenom francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost "Sedam veličanstvenih".

- Život dokumentarnog filma je bio turbulentan. Pre 20 godina je kod nas doživljavan kao kratka forma, a duži kao TV format. Naša misija je bila nemoguća kako da predstavimo filmove koje pomeraju granice filmskog izraza. U Holandiji na festivalu IDFA smo videli radove ljudi koji idu da gledaju dokumentarce. Trebalo je preneti tu ideju. "Sedam veličanstvenih" treba da nam prenese tu lepotu i da idemo u korak sa evropskom i svetskom scenom - rekli su na konferenciji za medije Zoran i Svetlana Popović, koji stoje iza ovog festivala.

Festival će zatvoriti film "Bilo jednom u jednoj šumi" velike finske autorke Virpi Sutarifoto: Promo

Festival će zatvoriti film "Bilo jednom u jednoj šumi" velike finske autorke Virpi Sutari, koji je njeno najnovije ostvarenje i rad vrhunskog, prefinjenog autorskog stila koji nas očarava lepotama finskih šuma, ali otkriva i mračne pretnje uništavanja zbog profita. Dve devojke s grupom prijatelja aktivista suprotstavljaju se tome beskompromisno. Cena ulaznica je 550 dinara.