U četvrtak 12.09. u 19 časova u Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, će se održati promocija najnovije knjige Jelene Tinske, u izdanju Narodnog dela, nostalgičnog naslova „Devojke iz boljih kuća“ - romansirana biografija jednog prijateljstva.

Reč je o prijateljstvu Jelene Tinske, glumice, balerine, TV voditeljke i spisateljice, i Ljiljane Drezge, naše ugledne slikarke, ili kako je opisuje autor predgovora dr Draško Ređep „slikara beogradskih, pariskih i drugih planetarnih destinacija.“

devojke-iz-boljih-kuca-naslovna.jpg
promo 
foto: promo

Susret sa ovom knjigom donosi nam dah starih dobrih vremena. On tako snažno puni čitalačka jedra, da putovanje tim brodom od papira, od korica do korica, teče bez zaustavljanja.

Knjiga donosi životopise, ali i lična kazivanja dve dame koje imaju toliko bogate živote da bi svakako svaka od pojedinačnih priča stala u obimnu autobiografiju.

Međutim, njihovo višedecenijsko prijateljstvo, isprepletane životne niti, sličan odnos prema sudbinskim (ne)prilikama, kao i energija kojom ih savlađuju, inspirisali su Tinsku da sjedini dve priče u jednu. Tako zajedno ispisana, donosi nam mnogo širi uvid u doba i mesta gde su bivale, hroniku jednog vremena u kome prepoznajemo i sopstvene živote i koja nas nostalgično vraća u ta ista „stara dobra vremena“. Ova knjiga je i nostalgični foto-album, dnevnik i ispovednik.

img20230914wa0028.jpg
Nenad Kostić 
foto: Nenad Kostić

Tekst je prožet stotinama porodičnih fotografija, novinskih članaka, pisama, naslovnih strana, a poseban kuriozitet predstavljaju intervjui Tinske sa našim poznatim ličnostima, koje je autorka odabrala za ovu priliku.

Drugi deo knjige nazvan Album, počinje slikama Ljiljane Drezge sa njene izložbe u Berlinu, a zatim slede inserti iz pozorišnih predstava i TV emisija Jelene Tinske, naslovne strane časopisa i korice knjiga koje je objavila.

Ne treba sakriti ni to da knjiga sadrži mnoge pikanterije iz života naših javnih ličnosti, anegdote, sećanja i manje poznate činjenice koje će neke čitaoce možda i iznenaditi.

img20230914wa0024.jpg
Nenad Kostić 
foto: Nenad Kostić

Ova knjiga Jelene Tinske pruža više od romantične biografije jednog prijateljstva. Ona daje sliku jednog vremena i društva u kome smo živeli i pokazuje da su umetnost i umetnici tu ne samo da svet opisuju i interpretiraju, nego i da ga menjaju.

(Kurir.rs/I.M.)