Atelje 212 počinje novu sezone, a prva će 15. septembar u 20 sati na sceni "Mira Trailović" biti izvedena predstava "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" prema istoimenom romanu Mirjane Drljević, u dramatizaciji Slobodana Obradovića i režiji Bojane Lazić. Bojana je rediteljka zapažene internacionalne karijere, kojoj će ovo biti prva saradnja sa Ateljeom.

atelje-212-1-foto-bosko-djordjevic.jpg
Boško Đorđević 
Anja Mandićfoto: Boško Đorđević

Na ovu scenu se posle više od decenije vraćaju Anastasija Mandić i Snežana Savić, a u predstavi igraju Aleksandra Janković, Borjanka Ljumović i Radmila Tomović.

snezana-savic01-damir-dervisagic.jpg
Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Delo "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" u osnovi je detektivski roman koji prati istragu tri nestale devojke. Inspektorka Lepa Vidić, i sama majka, istražujući slučaj nestalih devojaka, upoznaje svet njihovih majki. Taj svet bliskih prijateljica iz detinjstva uronjen je u iskustva i sećanja na ratnu prošlost devedesetih godina prošlog veka. Lepa u rasvetljavanju kompleksnog i konkretnog zločina iza sadašnjosti razotkriva klupko sukoba i zločina iz prošlosti, rasvetljavajući priču o društvu uopšte. Periša Perišić je u pogovoru roman precizno okarakterisao i kao "forenziku kolektivnog pamćenja". Pored rediteljke i autora dramatizacije, autorski tim predstave čine kompozitor Vladimir Pejković, kostimografkinja Biljana Tegeltija Bojanić, scenografkinja Zorana Petrov, saradnik za scenski pokret Damjan Kecojević, a organizator je Boško Radonjić.

74a04764.jpg
Booka 
Autorka romanafoto: Booka

Mirjana Drljević, rođena 1971. u Beogradu, autorka je drame "San o Svetom Petru Cetinjskom", igrane u Crnogorskom narodnom pozorištu i javno čitane u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i komada "Suncokreti", izvođenog u Narodnom pozorištu "Sterija" u Vršcu. "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" njen je debitantski roman.

Bonus video:

Kurir televizija KOMEMORACIJA FEĐI STOJANOVIĆU U ATELJE 212: Glumci došli da se oproste od voljenog kolege!