Glumac Nenad Heraković jedno je od pojačanja nove sezone serije "Močvara", koja ovog vikenda počinje da se prikazuje na Superstar kanalu. Kreatori ove priče Milena Marković i Oleg Novković poverili su mu da tumači lik Radoša. Za Kurir, Nenad se priseća ovog snimanja, ali i svog početka u kultnom film "Montevideo, bog te video".

mocvara-3-ep01--frame-at-33m37s.jpg
Firefly Productions 
Pali novčanice od 200 evrafoto: Firefly productions

Da li je bilo teško uklopiti se u uigranu ekipu serije "Močvara"?

- Tokom 17 godina rada imao sam priliku da sarađujem s velikim brojem domaćih filmskih radnika. U tom periodu razvilo se poverenje i poštovanje između mene i kolega sa obe strane kamere. To mi u velikoj meri olakšava rad na setu. Ekipa serije "Močvara" tim je s kojim sam izuzetno lako i profesionalno sarađivao. To je tim koji pobeđuje.

Kako ste dobili ulogu?

- Zatekao me je poziv iz produkcije "Fajerflaj" da budem deo kolektiva jer sam u tom trenutku imao obaveze na drugom snimanju. Na moju veliku radost, uspeli smo da uskladimo termine. Naravno, sastanak sa Olegom pre mojih snimajućih dana se podrazumevao. Na tom susretu sam i dobio ovu ulogu.

2.jpg
Firefly Productions 
I Jelisaveta je veliki pojačanjefoto: Firefly productions

Koliko ste lik Radoša prilagođavali sebi i kako braniti ovakvog junaka?

- Prilagođavanje ulozi se podrazumeva. Bez odbrane lika, nemate ulogu. To je primarno u konstrukciji lika. Razgovor s kreatorima serije ili filma je takođe značajan. Konsultacija s kolegama ispred kamere je nemerljivo delotvorna. U kreaciji lika Radoša imao sam sve te uslove i zbog toga dugujem zahvalnost svima.

Šta vam je bilo glumački najteže?

- Upotreba jednog rekvizita. Publika koja bude gledala seriju, prepoznaće predmet o kom se radi.

nenad-herakovic-nenad-kostic.jpg
Nenad Kostić 
Omiljen među kolegamafoto: Nenad Kostić

Kakvi ste kao publika kad gledate ovaj tip serije?

- Moja generacija je krajem osamdesetih, a naročito devedesetih godina imala tu čast da premijerno gleda neke od najpoznatijih blokbastera holivudske produkcije koja je tretirala, između ostalog, i serije ovog tipa. Sad je serijski program bogatiji od filmskog, te je mnoštvo kvalitetnih serija. Uprkos tome, kao serija, "Močvara" ima svoj identitet i vidljiv značaj u domaćoj kinematografiji.

mocvara-serija-konferencija-foto-ana-paunkovic063.jpg
Ana Paunković 
Veliki autor Milena Markovićfoto: Ana Paunković

Da li ste fan Milene i Olega? Šta ste naučili iz saradnje s njima?

- Nisam imao prilike da dosad sarađujem s Milenom i Olegom. Njih dvoje su autentičan i produktivan tim koji oko sebe okuplja najbolje saradnike. Kombinacija njihove posvećenosti i odlučnosti u donošenju bazičnih, ali i komplikovanih odluka je recept za uspeh. Mileni, kao dami, dajem prednost, ali podjednako su zaslužni za uspeh.

Šira publika vas pamti po ulozi Vampira u filmu "Montevideo, bog te video". Da li je ova uloga ostvarenje vašeg dečačkog sna?

- Počastvovan sam i zahvalan jer sam bio deo tog filma. Deo tima koji je ostvario nešto što želim svakoj generaciji glumaca da doživi. Ove godine je 10 godina od poslednjeg kadra i 15 godina od prvog snimajućeg dana. Nakon tih godina, a zahvaljujući projektu "Montevideo", svi smo dobijali šansu kao glumci u novim projektima, a što je najbitnije, i dalje se poštujemo i družimo.

2.-na-putu-za-montevideo-3.jpg
promo 
Odigrao ulogu Vampirafoto: Promo

Malo ljudi zna da ste igrali u mnogim stranim filmovima poput "Leptira" (Papillon), ali i u još nekim velikim serijama.

- U odnosu na saradnju sa stranim ekipama, uveren sam da smo najsposobniji filmski radnici u Evropi. Uslovi u kojima mi radimo su neuporedivi s njihovim. Ali ne treba ni da se upoređujemo. Treba da cenimo i uvažavamo svakog člana filmske ekipe jer smo sposobni da, uz znatno manja sredstva, proizvedemo kvalitetne filmove i serije koje će u budućnosti biti sve vidljiviji i van granica Balkana, što potvrđuju nagrade na festivalima koje sve češće donosimo u Srbiju iz raznih krajeva sveta.

Za vas kruži anegdota da ste pomerili snimanje jednog holivudskog filma da biste igrali u studentskom filmu. Da li je to tačno?

- Naravno. Majda Ranitović je dobila desetku na ispitu iz režije za svoj film "Smak sveta".