Nakon što je 2008. godine ostavio domaću publiku bez daha, jedan od najvećih tenora svih vremena Hose Kareras (77) vraća se u 16. septembra u Beograd, ovoga puta na scenu Sava centra.

jose-carreras-epa-yannis-kolesidis.jpg
EPA Yannis Kolesidis 
Šira publika ga zna po "Tri tenora"foto: EPA Yannis Kolesidis

Koncert će biti održan u čuvenoj Plavoj dvorani u okviru Klasiko festivala. Ovaj maestralni umetnik, svetski poznat po svojoj izvanrednoj vokalnoj tehnici, dubokom izražaju emocija i izuzetnoj interpretaciji, smatra se jednim od najzaslužnijih za popularizaciju klasične muzike. Već od svojih početaka sedamdesetih godina prošlog veka stekao je globalnu slavu, a stranice muzičke istorije ispisao je koncertom "Tri tenora" 1990. godine u Rimu, na otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu, gde je pevao s Plasidom Domingom i Lučanom Pavarotijem. Ovaj koncert označio je izlazak klasične muzike iz koncertnih sala, a pomenuti performans postao je najprodavaniji snimak klasične muzike svih vremena s tiražom od više desetina miliona prodatih primeraka širom sveta.

whatsapp-image-20210908-at-9.35.30-pm-2.jpg
Damir Dervišagić 
Domingo na Tašufoto: Damir Dervišagić

Tokom pet i po decenija duge karijere snimio više od 50 kompletnih opera i 40 klasičnih i popularnih recitala, a publici su najbliskije njegove izvedbe iz Verdijevih i Pučinijevih opera. Sarađivao je s najvećim operskim dirigentima, poput Klaudija Abadoma, Rikarda Mutija, Leonarda Bernstajna, Zubina Mehte i Herberta fon Karajana, s kojim je radio punih 12 godina u Salcburgu, Beču i Berlinu. Dobitnik je mnogobrojnih najviših muzičkih priznanja, doživotni je počasni član Bečke državne opere i počasni član Kraljevske muzičke akademije u Londonu, a i nakon više od pola veka, Kareras nastavlja da inspiriše ljubitelje klasične muzike širom sveta.