Glumac Milan Vasić premijerno je juče u Beogradu u prepunoj sali "MTS Dvorane" prikazao svoj novi spot i pesmu "Metohijo, moja avlijo" i izazvao emotivne reakcije i gromoglasan aplauz oduševljene publike. Pesma "Metohijo, moja avlijo" je deo šire umetničke misije Vasića, kojom želi da očuva i ovekoveči duh ovih krajeva kroz umetnost.

milan_vasic_16092024_0001.JPG
ATA images 

Beogradskoj premijeri spota i pesme prisustvovale su Milanove kolege Radoš Bajić, Brankica Sebastijanović, Milan Kalinić, Branko Babović kao i Mirka Vasiljević koja je u Milanovom spotu glumila Metohiju.

Image_20240916_151733_833.jpeg
Kurir/M.F. Radoš Bajić i Milan Vasić


Milan se pre prikazivanja premijere obratio publici rekavši da je ceo projekat uradio "srcem i dušom" i da je njegova dužnost da svom narodu na Kosovu i Metohiji pomaže i pesmom promoviše kulturu i istoriju južne srpske pokrajine. Zahvalio se svojoj koleginici Mirki Vasiljević što je "pristala da bude njegova Metohija". Naveo je da je nova pesma "Prizrenska svadba" u pripremi i da će izaći do kraja godine.

Pretpremijera spota i pesme dogodila se u Velikoj Hoči u Metohiji gde je Milan Vasić održao i koncert, te je naveo da je "plakao kao dete od ovacija", a da mu je "srce bilo kao vasiona", kao i da se ovde neće zaustaviti, već da sprema nove projekte koji će uskoro ugledati svetlost dana. Milan je sve pozvao da posete Kosovo i Metohiju, a posebno Veliku Hoču kao "najsvetije mesto u Evropi" koje na tako maloj površini ima devet srednjovekovnih crkava i četiri crkvišta.

Image_20240916_151733_348.jpeg
Kurir/M.F. Mirka Vasiljević na premijeri


Pesma "Metohijo moja avlijo" je, kako je sam Vasić rekao, bezvremenska i posvećena ljudima iz ovog kraja. On je sarađivao sa pesnikom Miroljubom Jevtićem iz Kosovske Mitrovice, kao i sa producentom Dejanom Aksićem iz Prištine. Publici su se obratili i tekstopisac i kompozitor pesme Miroljub Jevtić i Dejan Aksić koji su rekli da im je bila čast da učestvuju u realizaciji ovog projekta i da se za Kosovo i Metohiju bore na njihov način - pesmom.

milan_vasic_16092024_0052.JPG
ATA images 


Premijeri su prisustvovali i episkop raško-prizrenski Teodosije, ministar kulture Nikola Selaković, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon i Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Nikola Selaković se zahvalio Milanu Vasiću na njegovom doprinosu u promovisanju srpske kulture Kosova i Metohije i poručio da će mu pružati maksimalnu podršku u daljem radu.

milan_vasic_16092024_0040.JPG
ATA images 


Posle emitovanja spota, u izjavi za medije Milan je rekao da je ponosan na ovaj projekat, a da mu je koleginica „Mirka rekla da je jedini ludak koji se bavi umetnošću" što, kako kroz smeh kaže, smatra velikim komplimentom. U spotu su se pojavili i Milanovi otac i majka, ali i meštani Velike Hoče i obližnjeg Orahovca. Takođe se zahvalio svim kolegama koji su mu davalli podršku, a posebno Ivanu Bosiljčiću i Milanu Kaliniću za kog je rekao da se u Kosovo zaljubio.

Screenshot 2024-09-16 134920.jpg
Kurir/M.F. 


Za Kurir je glumac poručio da je njegova misija da pesmom i spotom edukuje mlade ljude širom Srbije, da čuju za Kosovo i Metohiju i naše manastire, a da javne ličnosti treba da budu te koje će se truditi da mlade na pravi način usmeravaju. Smatra da ljudima na Kosovu i Metohiji to nije porebno jer oni "već sve znaju", a da je njegovo lično zadovoljstvo da stvara umetnost o svetoj srpskoj zemlji.

(Kurir.rs/M.F.)

 Bonus video