Zvezdara teatar juče je proslavio 40. rođendan. Na druženju s medijima predstavljena je publikacija "Na radost publike" autora Vladimira Đurđevića i Marka Misirače i prikazan dokumentarac "Kuća među zvezdama" reditelja i scenariste Slobodana Ivetića.


- Naša misija je promocija domaćih tekstova. Moje prvo sećanje na Zvezdara teatar je mnogo lepih predstava, filmova i ljudi kojih više nema, a koji su na fotografijama u foajeu. Zvezdara teatar je istorija živih i onih kojih više nema - rekao je Dušan Kovačević.

whatsapp-image-20230927-at-11.47.37-am-1.jpg
Zorana Jevtić Vodi godinama uspešno pozorište


Prva predstava "Mrešćenje šarana" reditelja Dejana Mijača odigrana je u Zvezdara teatru 1984. godine, a jedna od uloga pripala je glumcu Voji Brajoviću, koji je govorio kako danas gleda na tu predstavu nakon 40 godina.


- Teško mogu da prenesem sve utiske, većina glumaca više nije s nama, tu su samo neki od nas. Ta predstava bila je zabranjivana dva puta. Bio je izazov da se igra tokom stvaranja jednog novog pozorišta. Zvezdara teatar je vrlo značajna stvar koja se desila u našoj kulturi - podsetio je Brajović.

voja03-news1-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić Voja Brajović


Brajović je rekao da je ta predstava dugo živela, da je bila uzbudljiva, a da se u Zagrebu igrala 49 puta.


Za monografiju su govorili Dušan Kovačević, Voja Brajović, Egon Savin, Vida Ognjenović, Anica Dobra, Nenad Jezdić, Boda Ninković, Milan Karadžić, Dragiša Ćurguz, Jasna Novakov, Andrija Kuzmanović, Jovan Jovanović i drugi. Publikaciju je moguće čitati kao i svaku drugu, ali pomoću aplikacije Holograd ona dobija jednu novu dimenziju, slike oživljavaju, svedočimo kultnim scenama, prisećamo se predstava kojih više nema...

Dusan Kovacevic 1 foto Bosko Karanovic.JPG
Boško Karanović Govornici na konferenciji za medije


Autori publikacije su Vladimir Đurđević i Marko Misirača, realizovali smo je sa "Lajv vju studiom", čiji je zadatak bio da dizajnerski vizuelno oblikuju publikaciju i video-materijal.


- Rad na publikaciji je bio izazovan i uzbudljiv. Četrdeset godina istorije je trebalo spakovati u stotinak stranica. Pored sad već nekih kultnih predstava i događaja koji su neizostavni deo svake priče o Zvezdara teatru, odlučili smo da probamo da ispričamo i neke dosad neispričane priče. Intervjui s glumcima, rediteljima, piscima i kompozitorima su bili najuzbudljiviji deo posla. Mislim da je tim premijerno ispričanim pričama ova publikacija dobila na svežini, na toplini i da se prilično razlikuje od sličnih izdanja - rekao je jedan od autora Vladimir Đurđević.