Nagradu “Neda Depolo”, koju Radio Beograd 2 dodeljuje za najbolje studentsko radiofonsko ostvarenje, dobio je Mateja Nikolić, student druge godine doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na Odseku za kompoziciju.

Pobednički rad je elektronska kompozicija "Skudra", a proglašen je najboljim na osnovu ovogodišnjeg konkursa, saopštio je Radio Beograd 2.

Nagrađenom autoru pripada Povelja Radio Beograda 2 i iznos od hiljadu evra iz Fonda “Neda Depolo”.

undefined
Aleksandra Đurić Pobednik je još uvek student

Druga nagrada dodeljena je Luki Lukiću, studentu treće godine na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) na odseku Snimanje i dizajn zvuka, za radiofonsko delo “Bellum”, dok treću nagradu dele studenti četvrte godine na istom odseku, Mitar Karadeglić za igrano eksperimentalno delo “Žrtva istosti”, i Aleksa Nikolić za radiofonsko delo “Slonovo stopalo”.

Žiri je odluku doneo u direktnom radio-prenosu, a radio je u sastavu: Olivera Kolarić, dramska spisateljica (predsednica), Ivana Vujić Kominac, rediteljka i profesorka FDU u Beogradu, Dragan Mitrić, kompozitor i urednik serije Radionica zvuka Dramskog programa Radio Beograda, Miloš Jagodić, reditelj u Dramskom programu Radio Beograda, i Ana Vučković Denčić, književnica i novinarka Radio Beograda 2.

Javna sednica zirija Neda Depolo.jpg
Radio Beograd 2 Članovi žirija

Prema mišljenju žirija, prvonagrađeno delo “Skudra” elektronska je kompozicija u kojoj autor, spajajući moderno sa drevnim, iskazuje zavidan nivo kako kompozicionih postupaka, tako i rada sa različitim izvorima zvuka i njihovom elektronskom obradom.

“Uspešno sintetišući različite elemente, autor stvara bogat i dinamičan zvučni ambijent koji je u stalnom pokretu i traganju za novim čulnim iskorakom. Tehnike sviranja akustičnih instrumenata i korišćenje alikvotnih tonova uspešno doprinose temi drevno modernog zvuka”, naveo je žiri.

Cilj nagrade “Neda Depolo” je da podstiče stvaralaštvo mladih u oblasti radiofonije i da njihov talenat povezuje sa proizvodno-kreativnim pogonima u Radio Beogradu, kući koja ima bogatu tradiciju i međunarodni ugled u domenu radio-arta.

Konkursom se čuva uspomena na Nedu Depolo, dugogodišnju urednicu u Dramskom programu Radio Beograda koja je znatno doprinela razvoju srpske radiodramske umetnosti.

Nagrade će biti uručene početkom novembra na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda, a svi nagrađeni, kao i radovi koji svojim kvalitetom to zaslužuju, biće emitovani u terminima Dramskog programa.

Kurir televizija Kako je Fonoteka Muzičke redakcije Radio Beograda funkcionisala