Semka Sokolović Bertok bila televizijska, pozorišna i filmska glumica. Rođena je u Sarajevu 1935. godine u porodici Rasima i Abide Sokolović. Semka je preminula 2008. godine u Zagrebu od posledica moždanog udara, u 72. godini života.

Glumičina porodica vuče poreklo od legendarnog Mehmed-paše Sokolovića, te da joj je i deda bio beg. Rasim Sokolović bio je finansijski inspektor, a preminuo je kada je Semki bilo tri godine. Odrastala je uz sestru Bademu i majku Abidu.

screenshot-20.jpg
Printscreen/Youtube Semki je kocka bila velika pasija i porok

Šah joj je bio pasija. Čak osam puta osvajala je naslov šahovske prvakinje Hrvatske. U bridžu je isto imala velikih uspeha. 

Prvi ulogu dobila na partiji karata

"Semku sam izvukao iz anonimnosti. Godinu dana pre početka snimanja bio sam u Dubrovniku na letovanju i igrali smo preferans. Ona je došla i sve nam pare uzela. Posle sam shvatio da je Semka šahovski majstor i kockar. Na kraju sam saznao da je i glumica i doveo je na film", ispričao je Goran Marković.

Ljubitelji filma pamte je kao tetku iz Bosanske Krupe koju je igrala u komediji "U raljama života", ali nadasve kao direktorku škole iz nenadmašnog ostvarenja Gorana Markovića "Majstori, majstori".

Iako je važila za izuzetno talentovanog kockara, sebe je smatrala takmičerem.

film-majstori-majstori-foto-youtube.jpg
Printscreen YouTube Semkina nenadmašna uloga u "Majstori, majstori"

Želela je da je sahrane sa špilom karata

"Ja sam više takmičar negoli kockar. Ja i kocku, pravu kocku, istinsku, doslovnu shvatam takođe kao neko akmičenje. I kad igram karte za novac, ne mislim koliko ću ga izgubiti. Jednostavno, mislim hoću li uopšte dobiti ili izgubiti. Možda bi bio kockarski da sam rođena u drugačijim uslovima, da sam imala mnogo novca i da sam mogla ići po svetu kockati se", govorila je svojevremeno glumica za Studio 1985. godine.

Novinar je tom prilikom upitao da li je istina da je tražila da je sahrane sa kartama, na šta je ona potvrdno odgovorila uz osmeh.

"Jesam, možda se i onde nađe neko ko će igrati karte. To sam zaista rekla i ostajem pri tome, jer je to jedan od mojih velikih hobija", rekla je glumica.

Supruga zaprosila na prvom sastanku

screenshot-18.jpg
Printscreen/Youtube Semkin suprug udavio se samo nekoliko meseci nakon njene smrti

Semka je udata za novinara i šahovskog velemajstora Marija Bertoka. Ubraku su proveli čak 48 godina. Već prilikom upoznavanja među njima se rodila snažna hemija, a glumica je svojevremeno rekla da je odmah pomislila kako će se udati za njega. Nije se libila ni da mu to prizna, te ga je maltene zaprosila već posle nekoliko sati od upoznavanja. 

 "Znate, nemojte se ljutiti, ali vi ćete biti moj muž". Ne krijući iznenađenje, on joj je odgovorio: "Nemojte se vi ljutiti, ali ja ne nameravam da se ženim". "Ne kanim se ni ja udavati, ali kada do toga dođe, to ćete biti vi", uzvratila je.

Venčali su se posle osam meseci, a upravo uz supruga je Semka Sokolović Bertok zavolela bridž.

Umrla je u 73. godini u Zagrebu od posledica moždanog udara. Njen suprug je pronađen mrtav samo pet meseci kasnije nakon što se utopio u jezeru.

Bogata karijera

Pored pozorišnih uloga ostvarila je zapažene uloge i u filmovima i televizijskim serijama, prvu ulogu na filmu je imala 1956. godine, u filmskoj drami U mreži reditelja Bojana Stupice, zatim igra u mnogim jugoslovenskim i hrvatskim filmovima. Zapažene uloge je ostvarila u televizijskim serijama Kuda idu divlje svinje, U registraturi i Velo misto i filmu Majstori, majstori i pri kraju života u seriji Bitange i princeze.

(Kurir.rs/M.J)

 BONUS VIDEO:

Kurir televizija GLUMICA SE POTPUNO IZBLAMIRALA PRED BRANKOM SOVRLIĆ, PA SE JAVNO IZVINILA: Pevačica je dobila blaži nervni slom kada me je čula