Naš poznati pisac i dobitnik nekoliko književnih nagrada Marko Krstić već godinu dana na čelu je Etnografskog muzeja u Beogradu. On polako uspeva da sprovodi svoju viziju da ovakva mesta moraju da budu živa, interaktivna i zabavna. Za Kurir Krstić govori povodom jubileja 120 godina od prve samostalne izložbe, ali najavljuje i novu stalnu postavku.

Etnografski muzej i Kolo (2).jpg
Promo/ Anđela Petrovski Veliki planovi

Na koji način je Etnografski muzej u Beogradu obeležio 120 godina od prve stalne izložbe?

- Nizom manifestacija u trajanju od četiri dana, od 19. do 22. septembra. Dani Muzeja počeli su u četvrtak, kada smo održali tri stručna panela, na kojima smo predstavili digitalne inovacije važne za sve muzeje u Srbiji. U prvom se govorilo o zajedničkom projektu na inicijativu Sekretarijata za javne politike "Jedna ulaznica, četiri muzeja", koji je Etnografski muzej oberučke prihvatio i pozvao Muzej Jugoslavije, Prirodnjački muzej i Muzej nauke i tehnike, kao i druge ustanove, da se priključe nečemu što se prvi put kao praksa uspostavlja u Srbiji. Dakle, posetioci će moći da onlajn kupe jednu kartu uz koju će moći da obiđu četiri muzeja.


Jedna od tema bila je digitalizacija.


- Istog dana na drugom panelu "Digital u muzeju" bilo je reči o digitalizaciji u muzejima i tehnoloških inovacijama koje su već ušle u evropsku praksu. U narednih godinama to će postati praksa i kod nas, s ciljem povećanja vidljivosti i posećenosti muzeja. To je put kojim svi srpski muzeji treba da krenu. Treći panel bio je posvećen pirotskom ćilimu i njegovom značaju kao delu nematerijalne kulturne baštine. Na sam Dan Muzeja 20. septembra otvorena je izložba "Memorija - terenska istraživanja Etnografskog muzeja", kojom posebno ističemo identitet i kontinuitet istraživanja na svim prostorima gde se nalazi srpski narod i srpsko nasleđe. Sama izložba, pored retrospektive predmeta koje su kustosi muzeja pronašli tokom jednog veka, obogaćena je i savremenim tehnološkim iskustvima i tehnologijama - posetioci će moći da dožive eksponate koristeći MP4 plejere i slušalice, a vođenje izložbe, koje je urađeno preko aplikacije, na srpskom i engleskom jeziku, prilagođeno ambijentu i narativu, aktiviraće sva čula, a određene običajne tradicionalne prakse biće dostupne kroz proširenu realnost. Pored toga, digitalna mapa putem ekrana osetljivog na dodir posetiocima pruža mrežu preciznih lokacija na kojima su predmeti pronađeni, kao i dodatne informacije o eksponatima. Izložbu je otvorio ministar kulture Nikola Selaković. Cena ulaznice do kraja oktobra biće zato simboličnih 120 dinara.

460659278_18457466287000970_535326045048581261_n.jpg
Printscrenn Instagram Nikola Selaković otvorio veliku izložbu

Godinu dana ste na čelu Etnografskog muzeja. Kako ste zadovoljni time što ste uradili?
- Uvek može bolje, i biće bolje. Vodim se da time da je vizija važnija od revizije i nastavljamo dalje sa idejom da Etnografski muzej ostane čuvar nasleđa srpskog identiteta i da postane jedna od najposećenijih tačaka za sve građane Srbije, ali i za sve strane turiste koji dolaze u Srbiju.

Koja je vaša vizija i plan za dalje?


- Etnografski muzej, nakon 23 godine, radi na pripremi nove stalne postavke, koju ćemo otvoriti za Ekspo 2027. godine. To je strateški cilj i već radimo na tome.

Etnografski muzej i Kolo (1).jpg
Promo/ Anđela Petrovski Muzeji su kul mesta

Kažete da muzeji treba da postanu prve turističke tačke za strance, a opet domaća publika nije zainteresovana da uđe u njih. Kako ih približiti mladima? Može li muzej da bude kul, odnosno po meri generacija Z i alfa?


- Ne bih rekao da nije zainteresovana, naprotiv. Samo treba pronaći način da publika bude motivisana nečim što će da je podstakne. Mi radimo na tome jer razumemo 21. vek, ukratko, tradicija i komunikacija na jednom mestu. Zar to nije kul?

kurir televizija ČUVENA SLIKA NAJSKUPLJEG SRPSKOG SLIKARA NAPOKON STIŽE U BEOGRAD! Direktorka muzeja progovorila o TAJNI vezanoj za ovo remek delo