Na komemoraciji Radmili Živković u Narodnom pozorištu u Beogradu, govorio je ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade, Ivica Dačić. Kako je istakao, njih dvoje je vezivalo dugogodišnje prijateljstvo.

- Ja sam njihov zet, da tako kažem, te porodice.Više od 30 godina smo bili vezani na porodičan način, i zato mi je teško da obavežem taj profesionalni i lični deo. Sve mi se čini da ona i dalje nešto glumi i da je sve ovo deo neke predstave. Ja mogu samo da dodam, pre nego što sam je lično upoznao ona je uveliko bila legenda u svojoj profesiji.

WhatsApp Image 2024-09-24 at 11.28.41 (2).jpeg
Marko Karović 

Ona se odmah, kao što je Bule rekao, nametnula svojim talentom. Ona je snimila, po statistici, više od 50 filmova i serija, pune četiri decenije je radila. Stalni je član Narodnog pozorišta pune četiri decenije.

Osvrnuo se i na veliki uspeh koji je ostvarila u glumačkim vodama, te kultne uloge u filmu "Zona Zamfirova" Zdravka Šotre.

- Nagrađivana svim najprestižnijim nagradama, uključujući i Sretenski orden. Bila je treća dobitnica Žanke Stokić, a ove godine je nagrađena Nušićevom nagradom.

WhatsApp Image 2024-09-24 at 11.28.41 (1).jpeg
Marko Karović 


Njena uloga tetke Doke otvorila joj je vrata slave za sva vremena. Publika ju je dočekala ovacijama. Ona je iz Kruševca, a Kruševac je uvek bio simbol slobode - istakao je Dačić.

Kako je dalje naveo, Radmila je oduvek plenila posebnim duhom i nije pristajala na kompromise.

- Uvek je plenila svojom lepotom i nastupom. Duhovita, nadarena. Bez dlake na jeziku i otvorena. Nikada nisam znao, kada izađe da priča, šta će da kaže. Te vrline danas i nisu na ceni. kao što su nekad bile. Nije se mirila sa javnim govorim punim mržnje i uvreda.

IMG-20240924-WA0145.jpg
Marko Karović Ivica Dačić izjavljuje saučešće ćerki Bojani


Vreme kada je ona počinjala je mnogo drugačije od vremena kada je ostvarila najznačajnije uloge. S druge strane, to vreme se promenilo do dana današnjeg. Sve će se menjati, a ona je znala da kaže da ne troši sebe na pogrešne stvari - naglasio je i dodao za kraj:


- Ljudi zaboravljaju da biti glumac, to nije moguće bez kvaliteta te ličnosti. Biti duhovit čovek je znak inteligencije. Biti čovek koji zna da priđe ljudima da različite teme, kao što je ona to znala...

(Kurir.rs/Lj.R.)