Prvi u istoriji Čačka, Pozorišni festival mladih amaterskih i profesionalnih autora – MAPA 032 je otpočeo! Tačno u 20 sati na prepunom Gradskom trgu, proneo se zvuk mladih pevača Gradskog hora, kojima se pridružio Kralj Čačka. Uz njihovu pesmu, otkriven je mural „Mapiranje Čačka“, koji je simbolično obeležio početak ovog važnog pozorišnog događaja. 

BUS_6090.JPG
Bus Plus produkcija 

Festival je zvanično otvorio Vojislav Voja Brajović, a nakon toga izvedena je predstava Srpskog narodnog pozorišta „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ po tekstu Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović. 

BUS_5932.JPG
Bus Plus produkcija 

„Nadamo se da će ova scena postati važna tačka susreta za sve pozorišne stvaraoce. Po uzoru na evropske pozorišne festivale, dijalog između različitih oblika stvaralaštva (amaterizam i profesionalizam) teži da motiviše i inspiriše razvoj obe scene i grupe autora. Namera festivala je takođe da značajno obogati kulturni život Čačka, dajući mu priliku da postane važan centar pozorišnog, umetničkog izražavanja i kulturne razmene. Kada se sretnu snaga entuzijazma amatera, ozbiljni umetnički radovi profesionalaca i želja publike za važnim pričama koje ih se tiču, može nastati trag koji menja sve. Verujemo da će se to dogoditi na MAPI“, rekao je izvršni direktor festivala, glumac Dušan Vukašinović. 

BUS_6048.JPG
Bus Plus produkcija 

Nakon predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ SNP-a, drugog dana festivala, 24. septembra publika će gledati „Ko igra Sonju Savić?“, Gradskog pozorišta Čačak, dok su na repertoaru do kraja festivala i predstave: „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ NP Beograd, „Ljubinko i Desanka“ NP „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Upotreba čoveka“, u koprodukciji JU „Grad teatra” Budva, Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta i East West centra iz Sarajeva, kao i „Tri zime“ pozorišta „Promena“. 

Zanimljivo je napomenuti da ulaznica više nema, što ukazuje na izuzetnu zainteresovanost i entuzijazam publike za ovaj jedinstveni umetnički događaj. Ova velika poseta potvrđuje snagu festivala i njegovu sposobnost da okuplja ljude oko umetnosti. 

Pozorišni festival mladih amaterskih i profesionalnih autora – MAPA 032 trajaće do 29. septembra u Kulturnom centru Čačak, gde će se odvijati raznovrsni programi i predstave, čime će dodatno obogatiti kulturnu scenu ovog grada.

(Kurir.rs/M.F.)

Kurir Aleksa Balašević na Sarajevo film festival