Glumac Irfan Mensur član je žirija glavnog takmičarskog programa 17. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) i na njemu je težak zadatak da odabere najboljeg reditelja. Irfan kroz osmeh kaže da su posao već uradili i da je u Leskovcu zbog svog prijatelja Gorana Paskaljevića, kome je i posvećeno ovogodišnje izdanje.

image_123650291(18).JPG
Marko Jocić Uvek iskren u razgovoru s medijima

Da li je teško biti član žirija?


- Veoma nezahvalan zadatak, a s druge strane veliki izazov. Lako sam pristao da budem član žirija. Nekoliko puta sam već bio u sličnoj ulozi i na Filmskim susretima u Nišu, gde sam morao da ocenim svoje kolege glumce. Sada je na meni da izdvojim tri reditelja, a ne tri najbolja filma. Odluku smo doneli i želja nam je bila da bude jednoglasna.

Kakve uspomene nosite iz Leskovca?


- Najlepše. Dolazio sam tu često s pozorištem, ali i neki privatnim produkcijama. LIFFE postaje jedan veliki i značajan festival. Dobar je i ne treba ga mnogo menjati.

zorana-jevtic11.jpg
Zorana Jevtić Goran Paskaljević

Došli ste i zbog svog prijatelja Gorana Paskaljevića.


- Film "Čuvar plaže u zimskom periodu" je moj prvi film, a ne kako negde piše da je moj drugi. Prvi film ("Atentat u Sarajevu", op. aut.) voleo bih da nisam snimio. Imao sam velikog reditelja, a ja neiskusan glumac. Goran mi je nakon tog snimanja odmah ponudio ulogu. Posle tri dana sam dobio ponudu velike svetske produkcije za jedan film. Rekao sam to Goranu i on je rekao: "Čekam te." "Čuvar plaže u zimskom periodu" je prvi u kome sam počeo da se bavim glumom. Brzo nakon toga smo snimili i "Pas koji je voleo vozove". Družili smo se posle ceo život. Goran i ja postali smo prijatelji. Družili smo se privatno i odlazili i na rođendane...

anica-dobra-1.jpg
Glorija Bobinac Anica Dobra i Irfan Mensur

Ima li nekih anegdota s njim?


- Zvao me je da igram u filmu "Poseban tretman", koji je prikazan posle u Kanu. Shvatio sam da želi da me angažuje jer smo dobri prijatelji. Pročitao sam scenario i rekao mu: "Nije ovo za mene i to će biti greška." Nisam u stanju da odigram tu ulogu. Neću vam reći koja je to rola, ali je moj kolega napravio sjajnu ulogu. Uspeo je to da prevaziđe. Bilo je perioda kad nismo bili dobri. Trajalo je to nekih šest meseci. Snimao je film "Sumrak" s Karlom Maldenom, koji je jedini dobitnik Oskara s našim prostora. Nisam bio planiran za tu priču. Počelo je snimanje i zove me produkcija da imaju malu ulogu. Nisam ni pitao šta treba da igram. Rekli su da se spakujem i da ujutru ima neki let za Zadar. Moji studenti i drugi me zbog moje organizacije zovu Nemac. Spakujem se i čekam poziv. Sedam dana niko se ne javlja, a meni kofer stoji pored kreveta. Uzimam novine jednom jutra i pročitam vest: "Završeno snimanje film 'Suton' Gorana Paskaljevića." Montaža se radila u Londonu. Ekipa je bila u takvom haosu da me nisu obavestili da više ne igram (smeh). Dva filma kod Gorana dovoljna su za nečiju celu karijeru. I samo to da sam snimio, bio bih zadovoljan.

Kurir Kako je Irfan Mensur ostao bez honorara na snimanju filma

Šta trenutno radite?


- Imam nekoliko ponuda za režiju i nove pozorišne predstave. Najvažnija obaveza je nova godina sa studentima. Krećemo 14. oktobra. Nadam se da ću sledeće godine da dođem u Leskovac s "Djecom Kozare" Lordana Zafranovića. Divnu ulogu imam u tom filmu. Tri uloge mi je promenio. Igram upravnika Crvenog krsta u Zagrebu. On pokušava zajedno s Dianom Budisavljević da spasava tu decu. Lordan je napisao da njega na kraju izrešetaju na ulici. Međutim, on nađe da je taj junak preživeo rat i izbaci tu scenu. Vidim da ja nemam kraj svoje uloge i izgovorim glasno na setu da sam se toliko naglumio i da ću pristati da igram i besplatno samo da imam neki kraj u filmu. Neko to javi Lordanu i napiše mi tu scenu. Sada sam povređen i imam kraj uloge. Odem da to snimim i prilazi mi žena iz produkcije i govori: "Irfane, ovaj dan vam neće biti plaćen, sami ste rekli može i besplatno samo da moja uloga ima kraj." Verujete da mi nisu platili.

agal8407.jpg
Damir Dervišagić 

U filmu "Djeca Kozare" igra i vaš sin Pavle. Koji savet ste mu dali u vezi s njegovom ulogom?


- Pavle se dvoumio da li treba da igra negativca. Rekao sam mu da apsolutno ne sme tako da razmišlja. To je njegov posao i on treba da odradi ono što od njega zahtevaju. A osim toga, ja igram pozitivca, tako da smo remi i ima neke ravnoteže u filmu.

Kurir televizija PAVLE MENSUR O PSIHIČKOM I FIZIČKOM ODRICANJU ZA ULOGU: Ovoliko kilograma je morao da skine, a OVO SU MU UTISCI!