Nakon velikog uspeha predstave "Očevi i oci" reditelj Veljko Mićunović na scenu postavlja još jedno književnog delo, i to roman "Iskupljenje" Branimira Šćepanovića.

demokratija-bdp-press-12052021-0065.jpg
ATA images Veljko Mićunović

Premijera u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu zakazana je za 2. oktobar, a ova predstava biće veliki povratak na matičnu scenu Borisa Isakovića. U podeli su još i Marta Bereš, Marko Marković, Nenad Pećinar, Marko Savić i Jugoslav Krajnov. Veliki pisac se posle objavljivanja ovog romana povukao iz književnog života. Dramatizaciju je uradio Slobodan Obradović. Slučajna saobraćajna nezgoda dovešće glavnog junaka do varoši u kojoj će zateći svoj vlastiti spomenik. Ovo zapanjujuće otkriće pokreće potom košmarnu lavinu posledica koja će zauvek promeniti njegov život. Predstava će, kako je potvrdio Mićunović, govoriti i o pitanjima identiteta i ko su naši heroji dana.

Boris Isakovic.jpg
Promo Plakat


- Predstava kroz priču o malom čoveku Grigoriju Zidaru provlači teško, strastveno i halucinantno razmišljanje; viziju nevinog i progonjenog čoveka koji u okrutnom ogledalu društva čita sopstvenu smrt i raspad jednog društva, obmanu postojanja. Sve je tu u dvojstvu i dvostrukoj protivurečnosti: zajedljivost i sažaljenje, strah i mržnja, ljubav i izdaja, razobličavanje jednoumlja i lažno herojstvo - navodi Veljko Mićunović.

demokratija-bdp-press-12052021-0042.jpg
ATA images Veljko Mićunović


Branimir Šćepanović preminuo je pre četiri godine u Beogradu. Rođen je 1937. godine u Podgorici, a među njegovim najpoznatijim delima je roman "Usta puna zemlje", objavljen u 10 izdanja na srpskom i u 27 inostranih zemalja, preveden na sve značajnije svetske jezike, dok je na francuskom doživeo čak 23 izdanja. Novela "Smrt gospodina Goluže" ušla je u više svetskih antologija, a 2008. godine u izdanju "Nolita" objavljena su i "Izabrana dela Branimira Šćepanovića".

borislav-pekic-privatna-arhiva-1.jpg
Privatna Arhiva Pekić


Poput svojih savremenika Borislava Pekića i Mirka Kovača, i Branimir Šćepanović bavio se scenaristikom. Po njegovim scenarijima snimljeno je čak šest dugometražnih filmova, od kojih su mu dva donela Zlatnu arenu u Puli za najbolji scenario. Prema noveli "Smrt gospodina Goluže" snimljen je i film u režiji Živka Nikolića s Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi. Pre nekoliko godina po ovom delu u Pozorištu mladih predstavu je uradio Patrik Lazić, ali se nije dugo zadržala na repertoaru.

Kurir televizija Boris Isaković na Sarajevo film festivalu