Završeno je snimanje igranog filma "Đeneral", u kojem glavnu ulogu generala Dragoljuba Mihailovića tumači poznati glumac Nikola Rakočević.


Scenarista i režiser filma Miloslav Samaradžić objavio je da je u subotu, 21. septembra 2024, u selu Leušići ispod Ravne gore pala poslednja klapa na snimanju igranog filma "Đeneral". Film je sniman tokom septembra 2023. i septembra 2024. na više lokacija u Višegradu, u kanjonu reke Đetinje iznad Užica, u Ovčar Banji, na travnatom aerodromu u Davidovcu kod Paraćina, u kasarni Vojske Srbije u Kragujevcu, na Gledićkim planinama, na Rudniku i Ravnoj gori.

Djeneral 2 foto Vanja Panic.JPG
Vanja Panić Miloslav Samardžić i Nikola Rakočević


- Kao što se i očekuje pri snimanju ratnog filma, bilo je fizički veoma zahtevno. Istorijska bitka za Višegrad, koja se odigrala 5. oktobra 1943, kada su četnici oslobodili ovaj grad od Nemaca i ustaša, većim delom bila je noćna. Padala je sitna kiša, temperatura osam stepeni, blato do kolena. Statisti četnici puze po blatu da ubace bombe u nemački rov i bunkere, a statisti Nemci se smrzavaju u blatnjavom rovu. Bilo je više prehlađenih - otkriva zanimljivosti sa snimanja za Kurir Miloslav Samardžić.
Snimljeno je petnaestak sati materijala, što će u finalnoj verziji biti oko dva i po sata filma. Montaža i postprodukcija su u toku. Kako kaže Miloslav Samardžić, plan je da film počne da se prikazuje u bioskopima u oktobru 2025.

Djeneral 2 foto Ivan Mihajlovic.JPG
Ivan Mihailović Slika za uspomenu


U snimanju filma "Đeneral" učestvovalo je oko 40 glumaca, više stotina statista koji su volontirali i nekoliko desetina ljudi iza kamere. Glavnu ulogu tumači Nikola Rakočević. Uloge oficira Vrhovne komande Jugoslovenske vojske igraju Vladimir Jocović (major Mirko Lalatović), Miloš Krstović (potpukovnik Luka Baletić), Petar Lukić (major Živojin Marković) i Milomir Rakić (major Zaharije Ostojić). Članove britanske vojne misije tumače Stevan Mrđenović (Armstrong), Luka Miljković (Bejli), Nikola Vasiljević (Hadson), Nikola Popović (Džek) i David Pilipović (narednik Džonson).

Djeneral foto Vanja Panic.jpg
Vanja Panić 


- Nikola Rakočević kao Draža sve nas je zadivio načinom ulaska u ulogu. On se i na pauzama i tokom obeda ponašao kao Draža. Usvojio je karakteristične Dražine pokrete na osnovu američkog filmskog snimka iz 1944. Ovde je Draža drugačiji nego na snimcima sa suđenja iz 1946. Od svih dosadašnji, pet ili šest filmskih Draža, Nikola je jedini gradio lik prema ovim snimcima iz 1944. Ali i prema tekstu koji je Draža zaista izgovarao, tj. prema dokumentima iz Vojnog arhiva u Beogradu. Isto važi i za druge četničke oficire, ali i za ostale glavne junake. Britanski oficiri govore prema dokumentima iz Huverovog instituta, nemački oficiri prema dokumentima iz Bundes arhiva (ratni dnevnik Vražje divizije iz ovog perioda. Drugim rečima, film "Đeneral" od početka do kraja prati događaje iz septembra i oktobra 1943. godine onako kako su se zaista odigrali. Ovaj dokumentaristički pristup ne ugrožava umetničku vrednost filma, jer glumci svakako moraju imati tekst, a bolje je da to bude originalno nego da se nešto izmišlja. I sami glumci su mi govorili da je ulazak u ulogu lakši kad znaju da snimamo nešto konkretno, potkovano, nego neku apstrakciju - jasan je Samardžić.

Djeneral 1 foto Ivan Mihajlovic.JPG
Ivan Mihailović Napete scene

Statisti volonteri

Miloslav Samardžić otkriva koliko je običan narod bio srećan što se snima film o četnicima:
- Statista je bilo ukupno oko 600. Većinom su volontirali. Sašili smo oko 350 uniformi za sedam vojnih formacija koje se vide u filmu, ali za četnike bilo ih je koji su donosili uniforme od kuće. Uglavnom im služe kad idu na Ravnu goru, s tim što je jedan sačuvao deo uniforme od dede četnika.

film.jpg
Printskrin/Jutjub/Pogledi Sedam


Niko neće u ustaše


Što se tiče finansija, ozbiljan novac je potrošen na one koji su morali da glume ustaše.
- Najteže je bilo naći statiste za ustaše. Njih smo najviše morali da plaćamo. Ali i da uvežbavamo da padaju. Ekranizovana je bitka jedinice majora Račića protiv Prve ustaške brigade, odnosno bitka za Rogaticu od 13. oktobra 1943, u kojoj su četnici odneli pobedu. Ispostavilo se da najbolje padaju fudbaleri, koje je našao moj asistent Milić Jovanović.