Sinoć je u Madlenianumu premijerno prikazan performans MOĆ UMETNOSTI 6 HEROINA u organizaciji agencije Fabrika i „Opere i teatra Madlenianum“. Publika je gromoglasnim aplauzom nagradila umetnike koji su učestvovali u predstavi (glumci, pevačica, balerine i manekeni), modne kreatore kao i italijanskog reditelja Rosana Đupu i koreografa Metjua Solovjeva.

Ovaj multimedijalni, pozorišni perfromans objedinio je teatar, muziku, igru i modu. Inspiracija su 6 heroina, 6 umetnica koje su inovacijama, vrhunskom umetnošću i verom u sebe unele novine u umetničko izražavanje, ušle u istoruju i izborile se da za života postanu priznate i slavne, što nije bio slučaj sa većinom njihovih prethodnica.

Kako je Vesna Mandić, direktorka Fabrike istakla u pozdravnom govoru, performans je dao priliku mladim domaćim umetnicima, pre svega glumicama i balerinama, da se iskažu u ulogama heroina koje su na sceni predstavljale. Performans je ukazao i na jedan nov, eklektičan način osvežavanja pozorišnog repertoara predstavom koja će, idući od klasike ka modernosti, zadovoljiti različite ukuse stare i nove teatarske publike.

Mitar Opera i teatar Madlenianum

Program:

1.Predstavu je otvorila vokalna interpretatorka Iva Ikon koji je svojim čarobnim glasom dočerala prvu heroinu, Italijansku pevačicu Minu, uz interesantan perfromans sa manekenkama, u modelima Igora Todorovića.

2. Nemačku balerinu Pinu Bauš i koreografkinju predstavile su mlade balerine Nacionalne fondacije za igru u modelima „Kulier designe“.

3. Našu konceptualnu umetnicu i performerku je odigrala glumica Tamara Šustić u modelu Dragane Ognjenović. Ona, i njen mladi kolega Jovan Petrović kao Ulaj, ostvarili su emotivnu scenu susreta Marine Abramović i Ulaja u Momi i na Kineskom zidu.

4.Francusku filozofkinju i pisca Simon de Bovar dočarala je mlada glumica Nataša Miovčič u modelu Verice Rakočević, sa manekenima u ulozi Žan Pol Sartra i njena 3 ljubavnika u odelima „Concept53“

5.LJIljana Erić Simjanović, jedna od najpoznaztijih jugoslovenskih manekenki se pojavila u ulozi Britanske modne kreatorke Vivien Vestvud. Ona je na sceni „oblačila i priremala menekenke za modnu reviju“, a sve su bile u modelima najnovije kolekcije ovog modnog brenda koje je obezbedila koncept prodavnica „Distante“.

6. Performans je zaključila glumica Tamara Aleksić u ulozi Američke slikarke Đorđije O Kif u modelu modnog brenda „Sassy la femme“ , koji je i dočarao slike ove umetnice na rukom slikanim svilenim haljinama na mladim balerinama Nacionalne fondacije za umetnost.

Mitar Opera i teatar Madlenianum

Promo