Glumica i rediteljka Mirjana Karanović prva je dobitnica priznanje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Nagradu joj je uručio Umetnički savet 17. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) na zatvaranju u Narodnom pozorištu u Leskovcu.

Mirjana Karanovic 3 foto Marko Jocić.jpg
Marko Jocić Mira gost festivala


- Večeras imamo posebno zadovoljstvo da u istoriji festivala u Leskovcu jedna dama, izuzetna glumica, reditelj i divno biće dobije ovo priznanje. Mirjana Karanović je ikona promocije filma iz regiona u svetu, od "Petrijinog venca" Srđana Karanovića do filmova Paskaljevića, Kusturice, Vinka Brešana, Andree Štake, Jasmile Žbanić, Veljka Bulajića - rekao je Miroljub Vučković.

Mirjana Karanovic 1 foto Marko Jocić.jpg
Marko Jocić Nagradu dobila za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu


Ines Tanović, članica Umetničkog saveta, smatra da je Mira prava osoba da ponese ovu nagradu:


- Dolazim iz BiH, a Mirjana Karanović je igrala u kultnim filmovima bosanskohercegovačke kinematografije "Otac na službenom putu", "Grbavica", "Na putu", to su sve sjajne uloge i još više dokazuju da smo mi zaista region, da imamo zajedničko tržište, da glumci mogu da igraju na našem zajedničkom jeziku. Počastvovana sam što večeras stojim pored Mirjane, koja je zaista legenda, i čestitam.

Mirjana Karanovic foto Marko Jocić.jpg
Marko Jocić Mira s članovima Umetničkog saveta LIFFE


I dobitnica Mirjana Karanović održala je emotivan govor pred punom salom.


- Moja želja da budem glumica bila je ogromna, ali nikada nisam ni sanjala da ću biti filmska glumica. Moja karijera je krenula od filma, mnogi su me tada ubeđivali da to neće dugo trajati jer sam dobila razne nagrade za prvi film "Petrijin venac" i govorili su: "Sad si dobila ulogu i nikad više." Međutim, desilo se nešto čudesno, imala sam sreću da je moja karijera počela 80-ih, kada je sve cvetalo i bujalo, valjda je pred katastrofu život najjači. Onda sam napunila 40 godina i mislila sam to će biti kraj, a onda su krenule da stižu neke lepe uloge. Imam sreću da živim u vremenu kada starije glumice ne sede kod kuće i čuvaju unuke, nego igraju uloge starijih žena. Veoma sam srećna što dobijam ovu nagradu. I zaslužila sam je! Stvarno sam se trudila i naputovala sam se po ovom našem regionu. Hvala vam puno na ovoj nagradi - poručila je Mirjana, koja nam sprema novi film "Majka Maru" i priprema "Narodnu dramu".

goran-paskaljevic.jpg
Zorana Jevtić Goran Paskaljević


Mirjana Karanović je imala čast i da zatvori 17. LIFFE, što je ona učinila govoreći o reditelju Goranu Paskaljeviću, kome je festival posvećen.


- S njim sam radila dva filma. U meni su reditelji izazivali strahopoštovanje, jer su uvek bili obavijeni nekim mističnim oreolom, kao da su nosioci nekog tajnog štita kome teško da iko može da priđe. Nešto šapuću sa strane sa direktorom fotografije, sa svojim asistentima... Sa Goranom je bilo potpuno drugačije, on je meni bio kao neki dečak koji se igra filmom s nama i demistifikovao je ceo proces snimanja filma, družio se sa nama, nije bio dalek i nedostižan... Kod njega sam jako cenila to što nije čekao da fondovi ili država daju šansu da snimi film. On je za svoje filmove tražio prostor gde može da ih snima, i to jeste teško i retko. Snimio je film čak u Indiji, kad sam to čula, pitala sam se da li je moguće da je uspeo da produkciono pokrene takav projekat... Iza njega je ostala praznina - rekla je glumica.

Kurir Aleksa Balašević na Sarajevo film festival