Narodno pozorište u Beogradu, povodom 160 godina od rođenja Branislava Nušića (20.10.1864.), obeležiće taj jubilej tokom oktobra događajima pod nazivom „Slavimo Nušića“.

screenshot-249.jpg
Beoinfo 

U periodu od 4. do 31. oktobra, na Velikoj sceni i Sceni „Raša Plaović” odigraće se tri predstave iz repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i pet gostujućih komada u izvođenju pozorišta iz Srbije i regiona, a biće otvorena i izložba posvećena ovom izuzetnom dramskom piscu, dramaturgu, upravniku pozorišta, teoretičaru pozorišta.

U više nego bogatoj biografiji Branislava Nušića, upisano je, između ostalog, i da je od 14. jula 1900. do 19. januara 1902. godine bio na čelu Narodnog pozorišta u Beogradu, Kući u kojoj su praizvedeni skoro svi njegovi najpoznatiji pozorišni komadi.

Nušić je dao ogroman doprinos srpskoj kulturi, posebno teatarskoj umetnosti o čemu svedoči činjenica da su njegova dela i danas ostala sinonim za pozorišni i književni kvalitet.

nusic.jpg
Arhiva Branislav Nušić

Pisao je drame, romane, pripovetke, ali je, nesumnjivo, ostao najpoznatiji po svojim komedijama. Taj žanr, protkan specifičnim humorom koji se manifestuje u širokom rasponu od satire, preko farse i kozerskog vica, do vodvilja, zauzima dominantno mesto u njegovim pozorišnim komadima.

Fenomen Nušićevog pozorišnog uspeha ogleda se, pre svega, u aktuelnosti tematike njegovih dela, specifičnim osobenostima humora u kojem karikiranje likova nikad nije preterano, kao i karakterističnom poimanju komedija koje uvek imaju zanimljivu fabulu realizovanu pomoću duhovitog zapleta, kroz smešne situacije i sa merom u ismevanju pojedinih životnih pojava.

Jedno od takvih njegovih dela, svakako i najpoznatije, „Gospođa ministarka“, u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta, otvoriće predstojeću manifestaciju 4. oktobra (20:00) na Sceni „Raša Plaović“. U ovoj postavci, rediteljka Olja Đorđević je radnju iz 1929. godine, kada je ta komedija praizvedena, izmestila u devedesete godine prošlog veka, sa asocijacijama na politička, muzička i druga dešavanja karakteristična za taj period.

IMG_2699_resize Gospodja Ministrka - Šabac.JPG
promo Šabačko pozorište Gospođa ministarka

Iste večeri, pola sata kasnije, na Velikoj sceni, ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće „Mister Dolara”, u kojem Nušić angažovano piše, u ovom slučaju, o moći novca i o tome u kojoj meri je novac, večni pokretač zbivanja u svetu. Ova komedija, u režija Miloša Lolića i dramatizaciji Periše Perišića, je predstava za prave pozorišne sladokusce koja, uz jedinstven autorski pečat, donosi na scenu i originalnu tehno muziku, svedena, ali impresivna scenografska rešenja, upečatljive kostime i maestralnu glumu.

_1083291 copyjpg_2000.jpg
Narodno pozorište u Beogradu Mister Dolar

Narodno pozorište Sombor gostovaće 13. oktobra (20:30) na Sceni „Raša Plaović“ sa „Sumnjivim licem“ u režiji neponovljivog, autentičnog stvaraoca i jedinstvenog fenomena ne samo našeg, srpskog teatra, nego i mnogo šire - Jagoša Markovića. 

SUMNJIVO LICE - najnovije - ODABRANE fotografije (13).jpg
promo Narodno pozorište Sombor Sumnjivo lice

Isti ovaj komad, na istoj sceni i u isto vreme, ali u drugačijim rediteljskim postavkama, 19. oktobra odigraće Narodno pozorište Priština (reditelj Milan Nešković), a 22. oktobra Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka (reditelj Ivan Plazibat). Nušić u tom delu iz 1888. godine, u kojem se na komičan način bavi korumpiranim stanjem državnih činovnika u Srbiji, ističe vitalizam negativnih junaka, jer oni uvek žele više i smatraju da im je sve dozvoljeno. Međutim, s druge strane, u njihovom šarmu i duhovitosti, prepoznajemo tipičan nušićevski optimizam.

DSC08769-Sumnjivo lice - Banja Luka.jpg
promo Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka Sumnjivo lice

Sumnjivo lice Priština.jpg
promo Narodno pozorište Priština Sumnjivo lice

Predstava „Ožalošćena porodica“, u režiji Jagoša Markovića, koju dramski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izvodi s velikim uspehom već sedam sezona, biće odigrana 14. oktobra (19:30) na Velikoj sceni. U žanrovskom smislu, „Ožalošćena porodica“ je i komedija i tragedija, gde su činjenice tragedija, dok ugao Nušićevog posmatranja na te crne činjenice ukazuje da je reč o komediji. Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu... junaka ove priče, Marković ih, ipak, ne osuđuje, već sa određenom dozom ljubavi i empatije ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti, ali i, ponekad, odlika beskrajno šarmantnih stvorenja.

ozaloscena_5.jpg
Promo Narodno pozorište u Beogradu Ožalošćena poorodica

Na godišnjicu rođenja, 20. oktobra, u podne, u foajeu Druge galerije biće otvorena izložba „Branislav Nušić - Slučaj jedne sobe“ (Legat Branislava Nušića u Muzeju grada Beograda).

Predstava „Vlast“, zasnovana na tom nedovršenom komadu Branislava Nušića i delovima iz još nekoliko njegovih komedija koje pripadaju istom tematsko-motivskom korpusu vlasti, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, i izvođenju ansambla Drame
Narodnog pozorišta u Beogradu, biće odigrana istog dana, u večernjem terminu od 20:30 časova na Sceni „Raša Plaović“. Reč je o savremenoj postavci, u čijem fokusu je duhovita priča o ljudskoj prirodi i o tome kako vlast ulazi u pore svakog čoveka, svake porodice i grupe. 

vlast_19.jpg
Promo Narodno pozorište u Beogradu Vlast

Manifestacija „Slavimo Nušića“ biće zatvorena 31. oktobra gostovanjem Narodnog pozorišta Sombor koje će na Velikoj sceni (19:30) izvesti njegovu „Protekciju“, u adaptaciji i režiji, takođe, Milana Neškovića. Ova komedija, iz 1889. godine, o društvenim i političkim mehanizmima protekcije i nepotizma i dalje od‌jekuje svojom aktuelnošću i britkim humorom, a Nušićevo majstorstvo u prikazivanju ljudskih slabosti kroz smeh ostaje neprevaziđeno što, uostalom, pokazuje i ova predstava, premijerno izvedena letos u okviru Festivala „Grad teatar” Budva.

Protekcija - Photo Milan Djurdjevic-114 (1).jpg
promo Narodno pozorište Sombor Protekcija

(Kurir.rs/M.F.)

Kurir televizija KAO DA JE POSLEDNJA PREDSTAVA: Boda Ninković OTVORENO o BORBI sa koronom (KURIR TELEVIZIJA)