Festival drama i serija FEDIS održava se od 8. do 10. oktobra u Domu omladine Beograda kao deo redovnog filmskog programa. Na otvaranju dodeljene su nagrade  Prva zvezdica za naše talentovane buduće glumce, ali je prikazan i dokumentarrac "Izvan vremena" o legendarnoj pevačici Biljani Krstić.

bilja-krstic-na-kineskom-zidu-1.jpg
Privatna Arhiva Biljana Krstić

 Nagrade su dobili: DANICA NEDELJKOVIĆ (Poziv) JOVAN GINIĆ (Lost country) MILICA BAŠIĆ (Tunel), HELENA BUCALO (Pevačica 2), i NIKOLIJA NIKOLIĆ (Kamiondžije 3).

fedeg_nagrade_08102024_0007.JPG
ATA images Jovan Ginić

 Selektor 14. međunarodnog Festivala drama i serija FEDIS profesor Radenko Ranković, koji je nedavno iznenada preminuo, izabrao je 14 serija, premijerno prikazanih televizijske sezone 2023/24, koje će biti u konkurenciji za nagradu „Zlatna antena“ u 13 kategorija. Selektovane serije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore su: Poseta, Tunel, 12 reči, Šutnja, Znam kako dišeš, Toma, V efekat, Vazdušni most, Poziv, Koža, Vreme smrti, Deca zla, Azbuka naših života i Trag divljači.

653910b42ed56-thumbnail.jpg
Firefly Production Serija "Deca zla"

Glumac Vojislav Voja Brajović ovogodišnji je dobitnik prestižne Nagrade Zlatna antena za sveukupan doprinos regionalnoj produkciji drama i serija. Publika će većeras moći da vidi prvu epizodu seriji "Ringišpil", a pre toga tribinu Gde su nestale TV drame? Učestvuju: reditelj Đorđe Kadijević, glumica Gorica Popović, TV kritičarka Meri Bilić, reditelj Filip Čolović i moderator Dejan Dabić.

Privatna arhiva Kanski festival