Han Kang (54) iz Južne Koreje ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija. Kako su naveli članovi žirija, poznata spisateljica je nagrađena "za intenzivnu poetsku prozu koja se suočava sa istorijskim traumama i razotkriva krhkost ljudskog život". Kladionice joj nisu davale puno šanse. Ćerka je književnika Han Seungvona. Odrasla je s roditeljima, a u svojom delu "Bela knjiga" govorila je o gubitku sestre.

profimedia-0820878044.jpg
GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP / Profimedia Omiljena u svojoj zemlji, ali i svetu


- Nisam planirala da pišem o svojoj starijoj sestri. Odgajali su me moji roditelji, koji nisu mogli da je zaborave. Kad sam pisala "Ljudska dela", postojao je red dijaloga: "Ne umri. Molim te, nemoj umreti." Bilo mi je čudno poznato i lebdelo je u meni. Odjednom sam otkrila da je to iz majčinog sećanja: rekla mi je da je ponavljala te reči sestri, koja je umrla pre mog rođenja - rekla je književnica za Gardijan.


Kao tinejdžerka se borila s teškim migrenama, a još kao dete je želela da postane književnica.


- Moje migrene me uvek podsećaju da sam čovek. Jer kad dođe migrena, moram da zaustavim svoj posao, čitanje, rutinu, tako da me to uvek čini poniznom, pomaže mi da shvatim da sam smrtna i ranjiva. Možda ne bih mogla da postanem pisac da sam sto odsto zdrava i energična - izjavila je dobitnica.

2024-10-10 13_11_25-Han Kang Interview_ The Horror of Humanity - YouTube.jpg
The Horror of Humanity - YouTube Han Kang


Han Kang, najcenjenija južnokorejska autorka, rođena je 1970. u Kvangdžuu. Potiče iz spisateljske porodice, njen otac i brat su takođe pisci. Studirala je korejsku književnost na Univerzitetu u Jonseu. U književnosti je 1993. debitovala kao pesnikinja objavljivanjem pet pesama, a karijeru romanopisca započela je sledeće godine pobedom na Prolećnom književnom takmičenju sa "Crvenim sidrom". Dobitnica je nagrade "Buker" (2016) za roman "Vegetarijanka", a takođe je i prvi korejski autor koji je osvojio tu nagradu, dok je istovremeno centralni deo tog romana - "Mongolska fleka" - ovenčan književnom nagradom Ji-Sang (2005), najprestižnijim priznanjem u Južnoj Koreji.

undefined
AFP, Profimedia, AlexanderMahmoud Po romanu "Vegetarijanka" snimljen je i istoimeni film 2009, u režiji Vu-Seong Lima

Po romanu "Vegetarijanka" snimljen je i istoimeni film 2009, u režiji Vu-Seong Lima. Kad je "Vegetarijanka" prevedena na engleski, južnokorejska autorka Han Kang, relativno nepoznata van granica svoje zemlje, preko noći je postala svetska književna senzacija o kojoj su pričali svi - i publika i kritika. U Srbiji ovo njeno delo objavila je Dereta, iz koje su nam poručili da im je želja da obnove prava na ovo delo, kao i njene druge romane.

U priči o ljudskoj psihi i fiziologiji, strastima, krivici i ludilu, autorka obrađuje temu težnje za napuštanjem tela istražujući različite oblike graničnog ponašanja, posebno nasilja i seksa koji su dominantno prisutni kao motivi. Nasilje je prikazano u svim svojim oblicima, bilo kao psihička submisivnost, bilo kao krvoločni izlivi besa. Ovaj roman maestralno prodire u skrivene slojeve ljudske duše i otvara polemike karakteristične ne samo za korejsko već i moderno zapadnjačko društvo. Ovaj južnokorejski roman je senzualan, provokativan i nasilan, pun snažnih slika, uzbudljivih boja i uznemirujućih pitanja.