Serije Radio-televizije Srbije trijumfovale su u pet kategorija na 14. Festivalu drama i serija. Zlatne antene dobili su „Koža“ kao najbolja TV serija, Nikola Pejaković Kolja za scenario istog ostvarenja.

koza--fotografija-iz-serije-1.jpg
RTS, Bosonoga produkcija 

Priznanja su dobili i Predrag Jočić za fotografiju u „Vazdušnom mostu“, Teodora Dragićević i Stiven Mur kao glumački par. Za najbolju glavnu glumicu proglašena je Milica Janevski. Glumačko otkrovenje je Tamara Šustić. Voji Brajoviću dodeljena je Zlatna antena za sveukupan doprinos produkciji drama i serija u regionu.

whatsapp-image-20231120-at-11.38.54-am.jpg
Zorana Jevtić 

Zlatne antene dobili su i Dragan Bjelogrlić za najboljeg kreatora serije (Toma), kostimograf Boris Čakširan za kostim u TV serijama Vreme zla/Toma/Azbuka našeg života 2, Željko Joksimović za autorsku muziku u TV seriji Toma, Milena Predić i Aleksandar Popović za montažu TV serije Toma, Nenad Pavlović za režiju serije Trag divljači.

Kada je reč o najboljim glumačkim ostvarenjima, osim Milice Janevski, nagrađeni su Radovan Vujović za glavnu ulogu u seriji Deca zla, Paulina Manov za epizodnu ulogu Ljiljane u seriji Toma, Nikola Kojo za epizodnu ulogu Alekse Drobnjaka u seriji Deca zla.

Glumačko otkrovenje godine je Tamara Šustić koja je briljirala u ulozi Minje Kovačević u seriji Tunel.

O nagradama Zlatna antena u 13 kategorija i o dobitniku nagrade za sveukupan doprinos regionalnoj produkciji TV drama i serija odlučivao je stručni žiri u sastavu: TV kritičarka Meri Bilić (predsednica žirija), glumica Mia Begović (Hrvatska), glumac i direktor Tuzlanskog filmskog festivala Boris Balta (BiH), urednica generalnog medijskog pokrovitelja TV Novosti Jelena Jovović, filmski i TV kritičar Dejan Dabić, novinar Zoran Panović (stalni član stručnog žirija).

Ovogodišnja selekcija FEDIS-a imala je 14 serija premijerno prikazanih tokom televizijske sezone 2023/24. Glumica Tijana Kondić, reditelj Filip Čolović, scenarista Dragoljub Stojković, direktor fotografije Dušan Ivanović, kostimografkinja Iva Sarapa, montažer Aref Zabi i kompozitor Marko Matović izabrali su kandidate za Zlatne antene u 13 kategorija.

U trci za nagrade bile su serije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – Poseta, Tunel, 12 reči, Šutnja, Znam kako dišeš, Toma, V efekat, Vazdušni most, Poziv, Koža, Vreme smrti, Deca zla, Azbuka naših života iTrag divljači.

Četrnaesto izdanje međunarodnog Festivala drama i serija FEDIS održava se od 8. do 10. oktobra u Domu omladine Beograda.

(Kurir.rs/RTS/M.J)