Kostimirani krimi-serijal "Ubistva u Beču" premijerno se vraća na kanal Epic Drama sa svojom četvrtom sezonom od 14. oktobra i u dve dvočasovne epizode donosi nastavak priče detektivskog tandema koji čine iskusni inspektor Oskar Rejnhart i mlađani, ali talentovani Maks Liberman.

Pred glavnim junacima je najteži, ali i najopasniji izazov u njihovoj karijeri. Na tragu su zavere koja ih vodi do samog središta vlasti. Mogu li se psihoanalitičar i policijski istražitelj sumnjive prošlosti i nezgodnog karaktera suprotstaviti buntovnom špijunu poznatom kao Mefisto i sprečiti ga da dovede do uništenja Austrougarske imperije?

vb2_201012_s4_8427_korr3_FINAL.jpg
Viasat promo Metju Bird

O novoj sezoni, ulozi Maksa Libermana, iskustvima sa snimanja popularnog krimića i svojoj karijeri za TV Ekran govori jedna od glavnih zvezda ove serije glumac Metju Bird.

Da li biste neki segment rada na ovoj seriji izdvojili kao najlepši?

- Činjenica da snimamo u jednom od najlepših i najstarijih gradova Evrope. Velika je privilegija što snimamo na pravoj lokaciji. Većina današnjih kostimiranih serija koristi studijske kulise kako bi oživela epohu, ali nama se ukazala prilika da priču o Beču snimamo na njegovim ulicama. Istorija je svuda oko nas i uživam u svakom trenutku provedenom na setu.

Šta je to što vas toliko oduševljava?

- U pauzama između snimanja ne ispuštam telefon iz ruke. Ne prestajem da fotografišem. Svaki detalj u ovom gradu privlači mi pažnju i inspiriše me. Četvrti put smo u Beču, a i dalje uspeva da me oduševi. Reč je o neverovatnom spoju uticaja istoka i zapada, Balkana, Orijenta i moderne Evrope. Na ovim ulicama se čuju svi jezici sveta. Upoznao sam i mnogo ljudi iz Srbije. Mogu samo da zamislim kako su izgledale bečke ulice u vreme u kom se odvija radnja "Ubistava u Beču", kada je ovaj grad bio srce sveta.

Vienna Blood S4_EP10_ Episodic_Images_Approved_L1007937_final.jpg
Viasat promo Scena iz serije "Ubistva u Beču"

Gde zatičemo vašeg Maksa na početku četvrte sezone?

- Upravo se vratio sa uspešne američke turneje, gde je od Njujorka do istočne obale na predavanjima širio njemu omiljeni frojdizam. U međuvremenu je postao načelnik odeljenja za neurologiju. Mnogo toga se dešava u njegovom životu i mislim da uživa u svemu tome. Ipak, verujem da je najsrećniji kada se Oskar pojavi s novim slučajem za njega. Ovog puta nalazi se i pred novim velikim ličnim izazovom. Otkriva svet kockanja, koji posmatra kroz prizmu psihologije, istovremeno odolevajući svim iskušenjima koja idu uz ovaj porok. Kroz ovaj segment priče on u stvari preispituje svoju spremnost da se uhvati ukoštac sa ozbiljnim problemima i nauči da rizikuje u životu.

Vienna Blood S4_EP10_ Episodic_Images_Approved_vb4_f10_230807_03875_final.jpg
Viasat promo Scena iz serije "Ubistva u Beču"

Ko je spremniji na velike rizike - vi ili Maks?

- Doneo sam u životu neke krupne i veoma rizične odluke. Među njima je i ona da se bavim glumom. To je ipak tip posla u kom nikad ne znaš gde ćeš sutra osvanuti i šta ti život može pripremiti. Ipak, još nisam spreman da rizikujem do te mere da mi život može biti u opasnosti, što je situacija u kojoj će se naći Maks u novim epizodama. Zbog toga verujem da je Maks i dalje hrabriji od mene.

Šta ste naučili kao glumac radeći na ovoj seriji?

- Sazreo sam igrajući ovaj lik i naučio mnogo na greškama koje sam pravio. Koliko god radosti i lepih trenutaka da su mi donela "Ubistva u Beču", snimanje serije nije nimalo jednostavan posao. Najvažnija lekcija koju svaki glumac, a pogotovo početnik, mora da nauči jeste kako da se u što kraćem roku što brže opusti. Svaki iskusan glumac će vam reći da ćete najbolje rezultate pred kamerama postići onda kad zaboravite da je to što radite posao. Da biste bili dobri u njoj, glumu morate doživeti kao zabavu.

RED0444_ViennaBlood_S4_KeyArt_Portrait_CMYK_HR_Textless_AW.jpg
Viasat promo Scena iz serije "Ubistva u Beču"

Imate li neki omiljeni trenutak iz serije?

- To su uglavnom one scene u kojima je akcenat na odnosu Maksa i Oskara, kog tumači moj kolega Jirgen Maurer. Četiri sezone gradimo našu hemiju i drago mi je da smo od antagonista s početka serijala došli do trenutka kada se sporazumevamo pogledima. U ovoj sezoni postoji scena u kojoj krećemo na zadatak, svako sa svojim zaduženjem. Oskar kaže Maksu na rastanku samo: "Pazi da ne budeš izboden", na šta mu ovaj odgovara kratkim: "To je dobar savet" i uz klimanje glavom se rastaju. To je taj njihov nemušti jezik, iz kog se može pročitati dubina njihovih emocija koje su evoluirale tokom svih ovih ciklusa i u kojima sada istinski uživam.

(Kurir.rs / TV Ekran / Nikola Dražović)

kurir televizija "TRAMP GOVORI O FANTASTIČNOM PLANU ZA PREKID RATA U UKRAJINI!" Srpski glumac iz Njujorka o Trampovom upozorenju na 3. svetski rat!