Prva faza radova na rekonstrukciji Kraljeve vinarije u Topoli, koja uskoro puni - sto godina, nedavno je završena. Radovi su izvedeni u saradnji opštine Topola i projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam", koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

Kraljeva vinarija.JPG
EU za kulturno nasleđe i turizam Srpsko vino staro pola veka

Rekonstrukcija je obuhvatila adaptaciju, sanaciju i revitalizaciju Kraljeve vinarije, obnovljeni su krovovi, urađeni arhitektonsko-građevinski radovi i popravljene i energetske i hidro instalacije. Nastavak radova biće usmeren na uređivanje enterijera i eksterijera i biće izveden u okviru narednog projekta.

Ambasadori Žiofre i Konrad i ministar Selakovic.JPG
EU za kulturno nasleđe i turizam 

Nikola Selaković, ministar kulture, zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u na saradnji i istakao da će ministarstvo kulture pomoći u otvaranju muzeja u Kraljevoj vinariji. "Želim svima da zahvalim na ovom ulaganju koje objedinjuje tradiciju i budućnost", rekao je ministar Selaković.

KUD Oplenac.JPG
EU za kulturno nasleđe i turizam 

Kraljevu vinariju podigao je kralj Aleksandar I Karađorđević 1931. godine kao jednu od najsavremenijih vinarija na Balkanu. On 2007. godine Kraljeva vinarija ponovo proizvodi vino isključivo iz sopstvenih vinograda, a poseduje i muzej i podzemnu vinoteku sa 280 flaša vina velike vrednosti.

Uroš Kandić državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine.JPG
EU za kulturno nasleđe i turizam Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine.

"Evropska unija podržava razvoj vinskog turizma u Srbiji kroz rekonstrukciju ove vinarije, čija je vrednost upravo završene prve faze radova 1,35 miliona evra, dok će u sledećoj fazi obnova eksterijera i enterijera iznositi pola miliona evra. Ovu vinariju godišnje poseti pedeset hiljada turista, a naša očekivanja su da će, nakon završetka svih radova, godišnje dvostruko više turista doći u Kraljevu vinariju", rekao je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine.

Nj.E. Emanuele Žiofre ambasador EU i Tomislav Knezevic vodja projekta EU za kulturno nasleđe i turizam.JPG
EU za kulturno nasleđe i turizam Emanuele Žiofre ambasador EU i Tomislav Knezevic vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam

"Naš cilj je da kroz ovaj projekat sačuvamo bogato kulturno i istorijsko nasleđe Srbije. Kraljeva vinarija je, svakako, važan dragulj u ovom nasleđu. Istovremeno, ulaganjem u infrastrukturu i kulturne lokalitete, cilj nam je i da povećamo i podržimo turističke kapacitete ovog regiona i tako pomognemo lokalnoj ekonomiji, zapošljavanju i povećanju standarda. Danas smo tu povodom završetka prve faze radova na ovoj vinariji. EU će nastaviti i u narednim mesecima da oživljava punu lepotu i potencijal Kraljeve vinarije, privlačeći turiste i pružajući time podršku lokalnoj proizvodnji vina u Topoli i okolini", rekao je Nj. E. Emanuele Žiofre, šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Srbiji.

Obnova kompleksa Kraljeve vinarije u okviru Zadužbine kralja Petra I Karađorđevića deo je projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji se, između ostalog, bavi obnovom i rekonstrukcijom važnih kulturnih i istorijskih objekata u cilju promocije Srbije kao kulturne i turističke destinacije. Druga faza radova koja će obuhvatiti uređivanje enterijera i eksterijera Kraljevog podruma biće urađena u okviru narednog projekta koji, finansira Evropska unija u saradnji sa opštinom Topola.

IMG_2925.JPG
EU za kulturno nasleđe i turizam Oduševljeni Topolom

"Topola je mesto od izuzetne važnosti za Srbiju, ne samo zbog svoje bogate istorije i kulturnog nasleđa, već i zbog ogromnog potencijala za razvoj celog regiona. Nemačka je ponosna što podržava napore usmerene ka ekonomskom rastu i poboljšanja uslova života u ovom važnom regionu", rekla je Nj. E. Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" ima za cilj promociju Srbije kao atraktivne kulturne i turističke destinacije. U projektu učestvuje osam opština iz istočne Srbije, kao i opština Topola iz Šumadije.