Uz nastup dečijeg DF hora i njihove četiri raspevane numere u mts Dvorani otvoren je jubilarni 20. KIDS FEST. Ovogodišnja ambasadorka festivala muzičarka Bojana Vunturišević, čestitala je rođendan KIDS FEST-u, a direktor i osnivač dečijeg filmskog festivala Igor Stanković zahvalio se prisutnoj publici, među kojima su sigurno tu i oni koji su i sami posećivali neka predhodna, prva izdanja festivala, dovodeći sada svoju decu i njihove prijatelje.

Kids Fest Otvaranje 111.jpg
Foto: Filip Olćan 

Fetival je otvoren premijerom filma koji je snimljen i u srpskoj koprodukciji, "Planeta 7693" reditelja Gojka Berkuljana, a u kojem glavne uloge igraju Andrija Kuzmanović i Kristina Obradović, kao i njihove mlađe kolege Ilija Pejković, Hana Ivanišević, Mara Rakčević i drugi. Nakon projekcije filma ekipa filma poklonila se pred publikom velike sale mts Dvorane, koja ih je nagradila intenzivnim aplauzom.

Kids Fest Otvaranje 106.jpg
Foto: Filip Olćan 

Film je topla, porodična priča o devetogodišnjem dečaku Luki koji živi sa sestrom i roditeljima u veoma zanimljivom komšiluku, na periferiji grada. Tokom jednog vrelog leta, njihovu idiličnu i veselu porodicu potresa događaj koji potpuno narušava međusobne odnose i dovodi do konfliktnih situacija u kojima Luka ne uspeva da se snađe. Roditelji se udaljavaju jedno od drugog, sestra Sandra se ne uklapa u svoje tinejdžersko društvo, a Luka ostaje usamljen i zabrinut. Izlaz iz svih problema traži u svojoj mašti.

Ovogodišnji 20. KIDS FEST održava se punih devet dana i traje do nedelj 20. oktobra. U okviru repertoara festivala prikazivaće se 19 fiilmova, među kojima i nekoliko repriznih ostavrenja, od kojih i noviji Diznijevi naslovi.

Kids Fest Otvaranje 105.jpg
Foto: Filip Olćan 

Publika će moći da vidi i sinhronizovane i titlovane filmove namenjene svim uzrastima, igrane avanture, animirane priče pristigle iz svih krajeva sveta. Pored naslova iz Francuske, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, stižu i oni iz kinematografija Pakistane, Japana i drugih.
Deo bogatog programa festivala su i radionice, namenjene najmlađima, a u čiju realizaciju su uključeni „Muzej afričke umetnosti“, „Centar za promociju nauke“, „Francuski Institut“, “Turtle Escape Room” i drugi

(Kurir.rs/M.J)

Kurir televizija KULTURA JE KLJUČ JEDNOG NARODA! Nele Karajlić: Narod se ne prepoznaje po BDP, nego po pesmama (KURIR TELEVIZIJA)