Replike iz film "Maratonci trče počasni krug" iz 1982. godine i dalje citiruju, ali postoji i nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali. A verujemo da će vam i biti neverovatne.

Porodica Topalović ima pet generacija muškaraca, koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom i svađaju oko nasledstva upravo preminulog Pantelije Topalovića, osnivača porodične pogrebne firme.

Koliko godina imaju Topalovići?

screenshot-12.jpg
Printscreen YouTube 

Ono na šta mnogi nisu obratili pažnju je koliko godina zapravo imaju članovi porodice Topalović. A ni Pantelija nije bio u cvetu mladosti.

Prema originalnom scenariju starost članova porodice Topalović je: Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24. Priča se dešava 1935. godine u maloj srpskoj palanci i fokusirana je na muškarce porodice Topalović, koji znaju da "samo je smrt siguran posao".

Ko je bio Pantelija?

pantelija1.jpg
Printscreen/Youtube 

Radisav Lazarević je glumio (bolje reći "glumio") Panteliju Topalovića u ostvarenju iz 1982. godine i to je bila njegova prva i jedina filmska uloga jer je bio pozorišni glumac. Iako slabo zahtevna uloga, bila je dovoljna da bude nezaboravna.

Raspad porodice ili države?

1.jpg
Centar Film 

Kako je otkrio reditelj filma Slobodan Šijan, "Maratonci" imaju jaku pozadinu i aludiraju na Titovu sahranu. Pantelija je Tito. Topalovići su republike. Mislite o tome. 

Scenarista Dušan Kovačević je otkrio i da bez neverovatne glumačke ekipe snimanje ne bi bilo moguće.

Dusan Kovacevic foto Bosko Karanovic.JPG
Boško Karanović Akademik Dušan Kovačević je scenarista "Maratonaca"

- Čudno mi je da sam to napisao sa 22 godine. Film je dobro spakovan uz sve te kompromise. Na tekstu ne bih ništa intervenisao. Danas bi se film teško snimao. Nemamo glumce kao što su bili Bata Stojković, Pavle Vuisić, Gaga Nikolić i Zoran Radmilović. Oni su najznačajnija generacija glumaca koju smo ikada imali - rekao je Dušan Kovačević jednom prilikom za Kurir.

Sinopsis filma

screenshot-20240416-095254.jpg
Printscreen/Youtube 

Priča se događa u vremenu između dvaju ratova (1935). U familiji Topalović, koju čini šest generacija muškaraca - najmlađi ima 25 godina a najstariji 120 - dolazi do velikih sukoba, jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom, koji decenijama, s kolena na koleno, drži njegova porodica.

maratoncitrcepocasnikrug-2.jpg
Printscreen/Youtube 

Proizvodnja mrtvačkih sanduka je sve unosnija, uvodi se nova tehnologija, sahranjuje se brže i lakše, nastupa vreme krematorijuma. Ali, najmlađeg člana porodice Mirka (Bogdan Diklić) sve to ne zanima; on želi da se bavi filmom, zaluđen tom idejom od strane svog najboljeg prijatelja Đenke.

m1.jpg
Kurir TV 

Mirko je zaljubljen u Kristinu, koja ne mari za njega i zaljubljena je u Đenku. Kristinin otac, Bili Piton, nabavljač mrtvačkih sanduka za firmu Topalovića "Dugo konačište”, hoće da utera stari dug i ucenjuje porodicu.

screenshot-9.jpg
Printscreen 

On traži veći udeo u zaradi, pravičnu podelu u poslu i dobiti ili da uda svoju ćerku jedinicu za Mirka a da dug uđe kao njegov miraz, odnosno suvlasništvo u firmi.

(Kurir.rs/I.M.)

Kurir televizija "RADILI SMO U PODRUMU U PANČEVU, ATMOSFERA JE BILA JEZIVA!" Glumica o svojoj ulozi u kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug"