Prva faza radova na rekonstrukciji Kraljeve vinarije u Topoli je završena, što je nedavno i svečano obeleženo. Radovi su izvedeni u saradnji opštine Topola i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

IMG_3193.JPG
EU za kulturno nasleđe i turizam 

Svečanosti su prisustvovali ministar kulture Nikola Selaković, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, episkop šumadijski Jovan, kao i članovi porodice Karađorđević, princ Mihailo sa suprugom Ljubicom i ćerkom Isidorom, koji su svojim prisustvom želeli da podrže ovaj projekat.

U kratkom razgovoru za Kurir, Mihailo i Ljubica Karađorđević dotakli su se svoje fondacije koja između ostalog ima za cilj da promoviše kulturno nasleđe Srbije.

ljubica-i-mihailo-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 

Na početku razgovora si istakli koliko su zadovoljni radom fondacije „Koreni", koju su osnovali pre pet godina, a čiji je cilj da mlade motiviše da ostanu u Srbiji i doprinese napretku srpskog naroda.

- Prezadovoljni smo, rad fondacije ide u lepom smeru, baš onako kako želimo. Preko fondacije organizujemo svake godine „Dečji festival Oplenac”. Na ovogodišnjem, 7. po redu festivalu, 30.000 dece uživalo je na Oplencu što je ogroman uspeh. Organizovali smo preko 80 aktivnosti, a mnogo nam je značilo to što smo imali više od 550 volontera koji su se starali da deca budu bezbedna i da se lepo igraju. Odlučili smo da deci sagradimo i igralište na Oplencu, a sve donacije prikupljene na festivalu na kom je ulaz besplatan usmerene su ka proširenju igrališta.

dfo23-1016.jpg
Koreni Princ Mihailo i princeza Ljubica Karađorđević sa ćerkama

Mihailo i Ljubica venčali su se 2016. godine u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu koja je zadužbina Mihailovog pradede, kralja Petra I Karađorđevića. To je bilo prvo kraljevsko venčanje u Srbiji posle 1922. godine kada su se venčali Mihailovi deda i baba, kralj Aleksandar I i kraljica Marija. Princeza Ljubica je za Kurir rekla da je to bio prvi lep i veseo događaj posle više decenija sahrana i pomena.

- Nakon venčanja, i naše ćerkice su krštene u Crkvi Svetog Đorđa, i od tada je krenulo neko novo doba lepih događaja na Oplencu. Naravno, tu je i Dečji festival o kom je pričao Mihailo, koji je najveći događaj koji naša fondacija organizuje, ali postoji i niz drugih sa zajedničkom tematikom i idejom da malo oživimo Oplenac i Topolu. Naša ideja je da inspirišemo mlade da ostanu ovde i da vide da u Srbiji može da se vodi jedan kvalitetan i zadovoljan život. Ideja Festivala je da izvedemo celu porodicu u prirodu da se druže i igraju, a za to nema lepšeg mesta od oplenačkog parka, rekla je princeza Ljubica.

1001zoran-jevtic-6.jpg
Zorana Jevtić 

Princ Mihailo dodao je da je cilj fondacije da kompleks živi, i da igralište koje se gradi mogu tokom cele godine da koriste sva deca na Oplencu ali i okolini, s obzirom na to da ne postoji mnogo sadržaja za porodice sa decom.

- Vrativši se na Oplenac želeli smo da ljudima budemo primer i da ih navedemo da ostanu ovde, a onima koji su otišli da se vrate. Ovaj kraj je veliko bogatstvo i ima mnogo potencijala, divan je predeo za odrastanje dece koja ovde mogu lepo da žive.

Princeza Ljubica istakla je da na Oplencu postoji tesna veza sa nasleđem koju vidimo upravo i u Kraljevoj vinariji.

- Važno je za generacije koje odrastaju da znaju ko su i odakle su, da znaju šta nose, da budu ponosni na to i da svoje poreklo i istoriju ne vide kao neko breme. Naša kultura je bogatstvo koje treba da delimo sa celim svetom.

1001zoran-jevtic-11.jpg
Zorana Jevtić 

Princ Mihailo sin je kraljevića Tomislava Karađorđevića, sina kralja Aleksandra I Ujedinitelja. Komunistička vlast je 8. marta 1947. donela ukaz kojim se svim živim članovima porodice Karađorđević oduzima državljanstvo i konfiskuje celokupna imovina, a Karađorđevići su proglašeni državnim neprijateljima kojima je zabranjen povratak u zemlju. Među njima bio je i Mihailov otac kraljević Tomislav koji je u tom trenutku imao samo 19 godina.

0108-tomislav-karadjordjevic-profimedija.jpg
Profimedia Kraljević Tomislav Karađorđević

Godine 1990. Tomislav je bio prvi Karađorđević koji se vratio u Srbiju i odlučio da živi upravo na Oplencu u Topoli. Njegov najmlađi sin, princ Mihailo, koji je rođen u Londonu 1985. godine, želeo je da sledi korake svog oca i takođe se sa porodicom nastanio u Topoli. Imanje je sa suprugom izgradio polako, ličnim sredstvima bez ikakvih primanja od države, sa željom da njihove ćerke odrastaju u zemlji slavnih predaka.

 Bonus video:

TikTok/ljubicakaradjordjevic Ljubica Karađorđević