Jedan od najpoznatijih savremenih britanskih pisaca Toni Parsons, čija dela beleže milionske tiraže, biće specijalni gost Sajma knjiga u Beogradu, koji će se održati od 19. do 27. oktobra, najavili su iz "Lagune".


Pravi kuriozitet predstavlja činjenica da će Parsonsov najnoviji roman "Ubistvo za prezauzete" doživeti svetsku premijeru upravo u Beogradu, pred publikom i narodom prema kojem ne krije svoje divljenje, i to čak dva meseca pre objavljivanja u Velikoj Britaniji!

undefined
Marina Lopicić Ponovo u Beogradu


- U "Ubistvu za prezauzete", sedmom nastavku serijala o detektivu Maksu Vulfu, inspirisanom istinitim događajem, upoznajemo Emu Mun, koja je odslužila šesnaest teških godina zbog oružane pljačke u kojoj su poginula dva čoveka, a obogatilo ih se mnogo više. Ali nije progovorila. Nije odala ni saučesnike niti ubicu. I vreme je za naplatu starih dugova. Dok iskrsavaju tela nevinih i krivih, samo jedan čovek stoji između prevejane kriminalke i njene želje za osvetom. Čovek koji ju je svojevremeno uhapsio. Maks Vulf. Samohrani otac jedne tinejdžerke, nepopustljivi i neustrašivi detektiv koji nikome ništa nije dužan i ima sopstveni kodeks časti - radnja je ove priče.

goran-petrovic-goran-petrovic-26012023-0017.jpg
ATA images Goran Petrović


"Laguna" će posthumno objaviti i novi roman Gorana Petrovića "Palata".


- Goran je završio ovo delo za života. Radio je na još dva romana iz velikog serijala "Delta". Ponosni smo na knjigu Đorđa i Zlate Lebović "Dijalozi o zlu i dobru", ali i poslednju knjigu Dobrila Nenadića "Bekstvo iz raja" - rekla je PR "Lagune" Tatjana Vučković na konferenciji za medije.


Veliko pojačanje ovog izdavača je Aleksandar Tešić, koji je najavio izlazak svog novog romana "Sveti rat za Carigrad".


- Verujem da će se čitaocima dopasti kao i raniji moji romani. Nova knjiga je pretežno istorijski roman s jednom vrlo zanimljivom temom, koja nije bila mnogo zastupljena kod nas, a to je pad Carigrada. Našao sam da je Čedomir Mijatović pre 120 godina pisao o tome. Za ovu temu sam se zainteresovao pre deset godina, dok sam pisao o Milošu Obiliću - rekao je autor.

Sajam knjiga Tasic foto Kurir.jpg
Kurir Aleksandar Tešić


On je otkrio da ništa nije znao o ovom velikom događaju.


- Volim da se držim činjenica. Na veliku sreću, ostali su opisi o padu Carigrada. Opsada je trajala 53 dana. Knjiga ima više od 700 strana. Glavni likovi su istorijske ličnosti - sultan Mehmed, car Konstantin Dragaš i Konstantin Mihailović, Srbin koji je učestvovao na strani Turaka, kao vazal. Čitaoci će saznati za neke vrlo malo poznate stvari. Mi Srbi smo u svakoj čorbi mirođija, pa smo prisutni sa svih strana. Pomajka sultana je bila Mara Branković, koja je imala važnu ulogu u padu Carigrada. Donosila je važne odluke i uspela je da spase grad od totalnog uništenja - otkrio je Tešić.