Na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u četvrtak veče oživeće junaci iz romana "Balkanska lepotica" Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana. Autori kažu da je ovo delo o istoriji, ali ne njoj kao takvoj, već o tome kako ona menja čoveka.

Nenad Karlić Andras Urban.JPG
Promo/Nenad Karlić Andraš Urban


- "Balkanska lepotica" je sve vreme bila u mojim planovima kao projekat koji treba da radim i SNP je u pravo vreme pokazao interesovanje. To je priča o Novom Sadu - počinje na Balkanu i završava se u Evropi. Reč je u neku ruku o porodičnom romanu; iako stalno pričamo o istoriji, predstava se ne bavi istorijom na taj način. Uglavnom pokušava da otvori pitanje identiteta i kako istorija i događaji menjaju čoveka, na ovim prostorima, ali i čoveka generalno. Šta je s čovekom koji, u stvari, samo pokušava kao čovek da opstane, kao biće u datom društvu i svetu - rekao je reditelj Urban i dodao da je proces bio dugačak i zanimljiv i da možemo očekivati odlična glumačka ostvarenja.

Nenad Karlić.JPG
Promo/Nenad Karlić Laslo Vegel


Saradnja između reditelja Urbana i književnika Vegela ovom predstavom ostvaruje se po treći put. Pisac romana istakao je da je balkanska lepotica jedna iluzija i da ćemo tek videti da li će tako i ostati ili će se s novim vremenom nešto promeniti.


- Publika će videti to u predstavi. To je jedna freska 20. veka koja se preliva u 21. vek; u 20. veku to je priča o našim očevima i našim dedama, a u 21. to je priča o nama. Meni je jako drago što se igra baš u Srpskom narodnom pozorištu, jer se tako, zapravo, igra u svom rodnom mestu - rekao je književnik Laslo Vegel.

Danijel Rauski pozorište, proba


O procesu rada na ovoj predstavi svoja iskustva i utiske podelili su i glumci Ivana Pančić Dobrodolac i Aljoša Đidić, koji su kao svojevrstan pečat istakli razgovore koje su vodili kako s piscem dela, tako i među sobom, u vidu diskusija i polemika.


- Naš mentalitet je veoma kontradiktoran. Naša žena mora da ode u Beč da bi postala motiv za umetnost i muza, a kod nas je tretirana kao prostitutka. Od silnih kvaliteta koji imamo kao ljudi, vrlo lako sami sebe izopačimo. Naše poštenje pređe u lopovluk, ljubav postane mržnja - rekao je Đidić na konferenciji za medije.

Nenad Karlić (1).JPG
Promo/Nenad Karlić Aljoša Đidić


Reprizno izvođenje je 29. oktobra.

Kurir.rs, Lj. R.