Objavljen je javni otvoreni poziv za učešće na Konkursu za izbor idejnog rešenja projekta, koji će predstavljati Republiku Srbiju na 19. Međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenala u Veneciji 2025.godine. Konkurs raspisuju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Muzej primenjene umetnosti, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Konkurs je po vrsti: otvoren, prema zadatku: idejni, po obliku: jednostepeni i prema načinu predaje: neanoniman. Njegov cilj je izbor idejnog rešenja autora ili autorskog tima, odnosno nacionalnog predstavnika Republike Srbije na 19. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Umetnički direktor, kustos predstojećeg Bijenala arhitekture, arhitekta i inženjer, Karlo Rati, postavio je temu Bijenala koja glasi Inteligencija, prirodna i veštačka.

"U cilju ponovnog uvođenja stepena koordinacije i koherentnosti sa temom glavne međunarodne izložbe među nacionalnim paviljonima, kustos podstiče zemlje učesnice da se pozabave zajedničkim zahtevom Jedno mesto, jedno rešenje, pokazujući kako lokalna genijalnost može da odgovori na egzistencijalni izazov našeg vremena koji se može rešiti samo na kooperativan način, odražavajući mnoštvo pristupa. Ako svaka zemlja donese po jedan uspeh, zajedno možemo da sastavimo globalni alat za prilagođavanje budućnosti," istakao je Rati.

dogadjaji-2019-17-bijenale-arhitekture-u-veneciji-2020-featured-3-960x540.jpg
Muzej primenjene umetnosti 

Kako je navedeno u njegovoj biografiji, Karlo Rati je naučnik, dizajner i javni intelektualac fokusiran na budućnost gradova i izgrađenog okruženja. Jedan je od deset najcitiranijih naučnika u oblasti urbanog planiranja, predaje na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT) u Bostonu, i istaknuti je profesor studija urbanizma na Politehnici u Milanu.

Jedan je od osnivača međunarodne dizajnerske i inovacione kancelarije CRA-Carlo Ratti Associati (Njujork, Torino i London), jedine dizajnerske firme koja se tri puta našla na Tajmovoj Listi izuma godine (2007, 2014. i 2019. godine). Osnivač je više tehnoloških startapova u Sjedinjenim državama i Evropi. Kao plodan javni govornik, autor, kustos i konsultant vodećim nevaladinim organizacijama i vladama, Karlo oblikuje globalnu debatu o gradovima.

19. Međunarodna izložba arhitekture Bijenala u Veneciji 2025 će, kao i obično, predstaviti nacionalna učešća sa sopstvenim izložbama u paviljonima u Đardinima i u Arsenalima , kao i u istorijskom centru Venecije. Od učesnika konkursa, očekuje se koncept postavke i sadržaj izložbe – idejno rešenje predočeno u kratkoj narativnoj i ilustrovanoj formi. 

Žiri konkursa čine predsednik i članovi Stručnog saveta i komesar nastupa Republike Srbije na 19. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2025. godine, koji su imenovani Rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije.

Kompletna konkursna dokumentacija je dostupna na sajtu Ministarstva kulture Republike Srbije, Muzeja primenjene umetnosti i Udruženja arhitekata Srbije - reprezentativno udruženje u kulturi.

Savet podstiče i ohrabruje multimedijalni, interdisciplinarni i transdisciplinarni pristup temi i zalaže se da predstavljanje Srbije na 19. Bijenalu arhitekture, bude podsticaj za generisanje novih i afirmaciju postojećih istraživanja na poljima arhitektonske teorije i prakse, kao i kritičko promišljanje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Kineska medijska grupacija Narodna kultura na Trećem međunarodnom sajmu robe