Posle gostovanja i učešća na festivalima u Mađarskoj, Turskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, predstava "Edip" po Sofoklu u režiji Vita Taufera biće izvedena na sceni Nacionalnog teatra Sao Žoao u Portu u petak 18. i subotu 19. oktobra.

edip-foto-nebojsa-babic-12.jpg
Nebojša Babić Marić čak i peva


Tragedija o Edipu, koja je premijerno izvedena 17. septembra 2022. godine, do sada je učestvovala na „Mitem festivalu“ u Budimpešti, imala je dva izvođenja u Gradskom pozorištu u Istanbulu, igrala se na scenama zagrebačkog ZKM-a, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Slovenskog narodnog gledališča Drama u Ljubljani i na Pozorišnom maratonu u Somboru. Predstava je učestvovala na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci gde je dobila nagrade za najbolju predstavu u celini, glavnu mušku ulogu (Milan Marić), najboljeg mladog glumca/glumicu (Joakim Tasić) i Nagradu publike, a na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ je nagrađena „Ardalionom“ za najbolju predstavu, najbolju mušku ulogu i najbolji kostim i Nagradom publike.

edip-foto-nebojsa-babic-7.jpg
Nebojša Babić Joakim Tasić


Sofoklova tragedija odigrana je skoro sedamdeset puta, od čega blizu šezdeset na matičnoj sceni.


Jugoslovensko dramsko pozorište već je gostovalo na sceni Nacionalnog teatra Sao Žoao u Portu sa predstavom Vatre Marije Velasko, na osnovu proze „Vatre“ Margerit Jursenar u režiji Karme Portačeli na festivalu „Finistera“ koji je održan prošle godine u organizaciji Unije teatara Evrope.

Kurir Milan Marić na otvaranju Sava Centra