U okviru nove manifestacije Godišnje nagrade reditelja sinoć u Hotelu Pupin u Novom Sadu objavljeni su dobitnici nagrada za najbolju režiju filma, i dve kategorije TV serija – mini serije i najbolja epizoda dramske serije sa prostora bivše Jugoslavije.

radnicka-klasa-ide-u-pakao-6.jpg
Sense production / Banda Scena iz filma "Radnička klasa ide u pakao"

Za najbolju režiju dugometražnog igranog filma nagrađen je Mladen Đorđević, za film „Radnička klasa ide u pakao“. Njemu je priznanje uručio proslavljeni srpski reditelj Srđan Dragojević.

Mladen Đorđević se zahvalio kolegama koje su odlučivale o nagradi kao i pokretačima Godišnje nagrade reditelja. „Mislim da je ovo vrlo značajna manifestacija, i da će sigurno biti uskoro jedna od najznačajnijih u ovom delu Evrope. Ovo je najznačajnija nagrada koju sam dobio do sada. Pohvalio bih borbu Darka Bajića, svih ovih godina, da se pojača ugled reditelja, koji je zaista ugrožen“, istakao je Đorđević.

Pored nagrađenog ostvarenja, u konkurenciji za ovu nagradu bili su još i Dragan Bjelogrlić za režiju filma „Čuvari formule“ (Srbija), Una Gunjak - „Ekskurzija“ (BiH), Luka Mihajlović – „Indigo Kristal“ (Srbija) i Siniša Cvetić – „Usekovanje“ (Srbija).

frame-1109.jpg
Promo Najbolja mini serija "Poseta"

U kategoriji Najbolja režija mini-serije, nagradu je osvojila Mina Đukić za epizodu „Plen“ serije „Poseta“. Priznanje je laureatkinji uručio hrvatski reditelj Danilo Šerbedžija.

Mina Đukić se zahvalila na nagradi rečima: „Jako sam uzbuđena, posebno zato što je nagrada došla od kolega u jednom časnom procesu glasanja. Drago mi je što je ova serija dobila šansu da je vide kolege iz regiona“.

Ostali konkurenti za nagradu bili su Uroš Tomić (epizoda „Požar“ serije „Poseta“ - Srbija), Marko Đilas za seriju „Poziv“ (Srbija), Dalibor Matanić za drugu sezonu serije „Šutnja“ (Hrvatska), i Alen Drljević i Nermin Hamzagić za seriju „Znam kako dišeš“ (BiH).

U kategoriji Najbolja režija pojedinačne epizode dramske serije, pobedio je Ivan Stefanović za seriju “Deca zla”, kome je nagradu uručio Uroš Tomić, reditelj serije “Kljun”.

653910c6e33ee-thumbnail--copy.jpg
Firefly Production Serija "Deca zla"

Ivan Stefanović je u svom obraćanju istakao: “Drago mi je da ova nagrada postoji, jer mislim da ih za serije nema dovoljno – a svi radimo serije i svi ih gledaju. Seriju smo režirali Vladimir Tagić i ja, ali morali smo da izaberemo samo jednu epizodu. Verujem da bi i Tagić dobio nagradu da je bila neka njegova epizoda. Ovu nagradu zaista primam u ime nas dvojice”.

Za ovu nagradu takmičili su se još i Jelena Stolica (“12 reči” - Srbija), Saša Hajduković (“Koža” – Srbija, BiH), Petar Ristovski (“Tunel” - Srbija) i Ivan Živković (“Vreme smrti” - Srbija).

U konkurenciji se nalazilo 46 filmova, 12 pojedinačnih epizoda dramskih serija, i 10 mini serija iz zemalja bivše Jugoslavije.

O dobitnicima nagrada odlučivalo je 162 reditelja raznih generacija iz čitavog regiona, koji su imali mogućnost da na posebnoj zatvorenoj platformi na sajtu www.godisnjenagradereditelja.com , u prethodnih mesec i po dana pogledaju sve filmove i serije u konkurenciji za nagrade.

Na svečanoj večeri sa nominovanim rediteljima i gostima, pored nagrada za najbolje režije serija i filmova, reditelju Stoletu Popovu uručena je počasna nagrada “Živojin Žika Pavlović” za promociju kinematografije Balkana u svetu. Njemu je nagradu uručio legendarni glumac Predrag Miki Manojlović, nakon uvodnog obraćanja Nenada Pavlovića, reditelja i sina Žike Pavlovića.

Stole Popov, foto Aleksandar Radmanović.JPG
Aleksandar Radmanović Stole Popov

Stole Popov se emotivno obratio prisutnima: “Zaista je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime Živojina Pavlovića. Velikog umetnika, velikog čoveka. Fantastičnog prijatelja, čoveka koji je imao toliko razumevanja za mlade ljude, koji je nesumnjivo bio jedna od najznačajnijih i najautentičnijih ličnosti ne samo jugoslovenskog i balkanskog, već i evropskog filma. Njegovi stavovi i poimanje estetike filma su bili toliko bliski mom ubeđenju, da nas je to jako zbližilo. Ovo je zaista veliko priznanje, koje je meni draže od svih nagrada koje sam dobio”.

Stole Popov i Miki Manojlović, foto Aleksandar Radmanović.JPG
Aleksandar Radmanović Stole i Miki

Predrag Miki Manojlović je dodao: “Imao sam tu sreću i čast da upoznam Živojina Pavlovića i njegovu plemenitu porodicu, kao i što sam imao sreću da upoznam Stoleta Popova i njegovu porodicu. Veza između vas dvojice je za mene prirodna. Vaš filmski rukopis i iskaz je sličan”.

U okviru manifestacije Godišnje nagrade reditelja, 16. i 17. oktobra brojni gosti prisustvovali su i konferenciji Organizacija za zaštitu autorskih prava i seriji panela Asocijacija reditelja Balkana.

Prvog dana manifestacije potpisan je ugovor o zajedničkim nastupima tri kolektivne organizacije za zaštitu prava autora: slovenačke AIPA, hrvatske DHFA i srpske UFUS AFA ZAŠTITA na poboljšanju zakonskih regulativa i prava filmskih autora regiona.

Drugog dana manifestacije, naši eminentni reditelji i stručnjaci iz drugih oblasti imali su prilike da razmenjuju stavove i iskustva sa kolegama iz regije Balkana u okviru sledećih panel diskusija: "Reditelj između umetnosti i industrije", "Reditelj je autor koji ima svoja prava", "Filmovi koji nestaju" i "Kolektiv kao filmsko preduzeće". Značajni zaključci ovih panela biće publikovani i poslužiće kao osnov za plan razvoja kinematografskih delatnosti.

Darko Bajić, foto Aleksandar Radmanović.JPG
Aleksandar Radmanović Darko Bajić najavio novi festival

Reditelj Darko Bajić, je, govoreći o temama na ovogodišnjim panelima, na otvaranju dodele nagrada rekao: “Moramo se boriti da u bioskopima i na televizijama, imamo dovoljno prostora da možemo promovisati balkanski film. Moramo se boriti da promovišemo različite kulture, i da se izborimo za značajnije mesto u Evropskoj kinematografiji. Mnoge naše značajne filmove nemaju prilike da vide gledaoci u svetu. Moramo pronaći mesto u evropskim bioskopima i evropskim medijima. Siguran sam da je Balkan izuzetno jaka filmska zajednica izuzetno sposobna da stvara dobre filmove”.

Gala svečanost dodele Godišnje nagrade reditelja održana je u organizaciji producentske kuće „Magična linija“ reditelja Darka Bajića, a manifestaciju je podržala FERA - Federation of European Screen Directors.

Misija ove manifestacije je da profesiji reditelja vrati integritet i nezavisnost autorskih ideja, i da se izbori za profesionalne uslove rada i promociju njihovog dela.